Nylstar ha decidit ampliar l’ERO a 185 treballadors i aquests es manifestaran

Denuncien que es tracta d’un “tancament encobert”

La plantilla de Nylstar de Blanes ha previst una manifestació el proper 27 de juliol després de conèixer, ahir a la tarda, la intenció de la direcció d’acomiadar 185 treballadors, 112 més dels que havia dit fa pocs dies quan va presentar un nou expedient de regulació d’ocupació (ERO). Aquest és el quart ERO que la direcció tira endavant els darrers anys i, aquest cop, ha encès els ànims dels treballadors que s’han reunit aquest divendres en assemblea.

La plantilla denuncia que s’està “dilapidant” l’empresa i que es tracta “d’un tancament encobert”. Tant els treballadors com els sindicats reclamen la mediació i implicació del Govern salvar aquesta empresa tèxtil centenària. “És un símbol de la indústria catalana, va ser la més exportadora de tot l’Estat i exigim al Govern que compleixi amb el Pacte Nacional per la Indústria”, ha assegurat el secretari general d’UGT a les comarques gironines, Xavier Casas. Des del sindicat assenyalen que treballaran “nit i dia” per trobar un grup d’empresaris que pugui tirar endavant la companyia. Des del 29 de gener Nylstar no produeix i, a més, porta tres mesos sense llum, funcionant amb grups electrògens.

Ampliació:

La sorpresa se la van emportar ahir a la tarda els representants dels treballadors de Nylstar de Blanes, l’antiga SAFA, durant la reunió que van mantenir amb l’equip directiu i en la quan van descobrir que la direcció de l’empresa no només tenia previst acomiadar a 73 persones tal i com havia dit en un principi la setmana passada sinó que vol ampliar l’expedient de regulació d’ocupació d’extinció fins a les 185 persones. Davant d’això, aquest divendres s’ha portat a terme una assemblea de treballadors on han assistit la majoria de la plantilla. A la sortida, la tensió, els nervis i la crispació es podien palpar.

En primer lloc, el secretari general de FITAG- UGT a les comarques gironines, Gabriel Tejada, ha criticat que l’ampliació de l’ERO presentat per la direcció és un “tancament encobert” perquè és impossible tirar endavant la companyia de filatures amb 40 treballadors, tal i com preveu la direcció. Per això, assegura que tant els sindicats, els representants de la plantilla com els mateixos treballadors estan totalment en contra d’aquest nou ERO, el quart en els darrers anys. A més, aquí s’hi suma la situació que viu actualment la plantilla – molt envellida- gran part dels treballadors fa 20 o 30 anys que són al negoci i, paral·lelament, porten des del 29 de gener sense produir ni un sol fil. A part, fa tres mesos que no tenen llum i funcionen amb grups electrògens.

Segons el president del comitè d’empresa de Nylstar, Juan José Rodríguez, la direcció durant aquests darrers mesos només s’ha dedicat a vendre els fils més bons, de millor qualitat, i ara a la companyia només queden 600 tones de fil de més baixa gamma. “Porto 30 anys a l’empresa i jo m’estimo la companyia, no em puc creure el que diuen que tot depèn del mercat perquè la nostra competència està pujant mentre nosaltres ens desfem”, ha assenyalat el president dels treballadors.

En aquest sentit, des del sindicat d’UGT, el seu secretari general, Xavier Casas, reclama la implicació, medicació i esforç del Govern de la Generalitat per solucionar i salvar aquesta empresa centenària, “emblema” de Blanes. “Fa just dos dies es va aprovar el Pacte per la Indústria, si va de debò, cal que s’arremanguin per salvar Nylstar, símbol de la indústria catalana; que va arribar a tenir 2.500 treballadors i era la indústria tèxtil més exportadora de tot l’Estat”, ha reflexionat Casas.

Al mateix temps, el secretari general d’UGT no ha dubtat a l’hora d’assegurar que la companyia era un “orgull” per Blanes i que defensar Nylstar simbolitza potenciar tota les indústries catalanes. En aquest sentit, espera que el Govern, els grups parlamentaris i la ciutadania se sumin a aquesta causa. Casas també ha anunciat que, de moment, la plantilla ja té previst tirar endavant una manifestació el proper 27 de juliol i que, en principi, sortirà de les portes de la companyia, situada a tocar de l’estació de trens de Blanes. A part, estan estudiant altres mobilitzacions per fer sentir la seva veu i que detallaran properament.

En aquesta mateixa línia, el secretari general del sindicat ha assegurat que el cas de Nylstar serà “una obsessió” per a UGT i que treballaran “dia i nit” fins aconseguir salvar l’empresa, que segons el sindicat passaria per trobar un grup d’empresaris que conformés una nova direcció “competent”. A part, no descarten arribar als tribunals si l’equip directiu actual incompleix la normativa i fa alguna mena de gestió o transacció econòmica cap a la empresa mare del grup, Praedium. “Estarem amatents perquè no tenim cap mena de confiança amb la direcció, l’hem perdut tota. No són professionals sinó que són monstres empresarials i cal combatre’ls”, ha assegurat contundentment Casas.

Tal i com ha detallat el president comitè d’empresa i el secretari general d’UGT, la gent està “indignada, enfadada i preocupada” per la mala gestió que s’ha portat a terme els darrers anys. Al mateix temps, estan perplexes perquè no entenen quins motius empenyen la direcció a minvar la producció i reduir el personal. “Sembla que es tractaria més d’un cas d’especulació, per interès dels terrenys o pel que sigui, no sabem exactament què està passant”, ha lamentat Tejada.

Actualment a l’empresa hi treballen 219 empleats i, en un principi, la intenció de Nylstar és que els acomiadaments es fessin efectius el mes d’agost.