Presó sense fiança per l'acusat d'assassinar un empresari a Roses en un robatori violent el 2005

L'arrestat s'ha acollit al seu dret a no declarar

Cap a tres quarts de dues de la tarda del 12 de novembre del 2005, els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís d'un crim en una casa de la urbanització Santa Margarita de Roses (Alt Empordà). La víctima, un empresari d'origen francès, va morir per asfíxia després d'haver-se intentar defensar d'un o diversos agressors.

Per això, una de les principals hipòtesis dels Mossos d'Esquadra des del començament era que un o varis delinqüents havien entrat a casa de la víctima a robar i, en veure's sorpresos per l'empresari, el van matar. Durant la inspecció ocular, els investigadors van trobar el vidre d'una porta d'accés al menjador de l'habitatge trencat i dos pedres a dins la casa. El cos de la víctima estava a l'habitació, una de les estances més regirades i desordenades.

La Unitat Territorial d'Investigació (UTI) dels Mossos d'Esquadra va obrir una investigació que en aquell moment no va aconseguir identificar el suposat autor, tot i que van reconstruir les últimes hores en vida de la víctima, van prendre declaració a veïns i testimonis, van recollir empremtes i mostres de l'escena del crim i van analitzar repetidors de telefonia mòbil. A més, també sospitaven que el crim podia estar relacionat amb un altre robatori perpetrat la mateixa nit en una casa propera. L'autor o autors també havien trencat un vidre amb pedres per entrar a robar però la propietària va aconseguir fugir per la finestra sense que la veiessin.

Deu anys després, les restes de sang trobades als pantalons de la víctima, a una paret i a una corretja de persiana han estat clau per resoldre el crim. el 19 de maig passat, la policia espanyola va detenir Costal Román, d'origen romanès, com a suposat autor d'un robatori amb violència a Castelló. El seu ADN, era el del sospitós d'assaltar i assassinar l'empresari a Roses.

Aquest dimecres Román ha passat a disposició judicial al Jutjat d'instrucció 2 de Figueres. L'home ja està empresonat per altres causes. A Figueres, s'ha acollit al seu dret a no declarar i, per tant, no ha donat cap explicació sobre per què el seu ADN estava a casa de la víctima. El jutjat ha ordenat presó provisional sense fiança per assassinat i robatori amb violència. Per aquests delictes es pot enfrontar a una pena de fins a 25 anys de presó.

Román té nombrosos antecedents. En concret, l'han detingut cinc vegades per robatoris, amenaces, lesions i detenció il·legal. El seu ADN també el vincula amb tres robatoris comesos l'any 2010, perpetrats a Javea, Onda i a Holanda.