L'Ajuntament de Girona liderarà el projecte The Spur, que neix amb l'objectiu de crear una xarxa europea de cooperació a l'entorn de les arts visuals i les indústries creatives. El centre d'art contemporani El Bòlit ha impulsat aquesta iniciativa, de dos anys de durada i amb un pressupost superior als 330.000 euros.
El projecte posarà en xarxa centres d'art de Girona, Mallorca, Montpeller i Albi (França), Bratislava i Roma amb la finalitat de desenvolupar projectes innovadors de reforçament de les capacitats professionals i la mobilitat transnacional dels creadors. Alhora, té la voluntat d'implementar processos de cogestió i transferència de coneixement entre les diferents organitzacions.
La iniciativa ha rebut una subvenció europea en el marc del programa Europa Creativa i una ajuda de l'Euroregió. Les accions concretes del projectes es dividiran en la creació d'espais d'artistes, l'activació de residències creatives, la programació de seminaris i la comunicació, la creació d'una revista internacional digital i la coordinació d'aquest equip de treball transnacional.
L'equip transnacional que lidera el Bòlit està format pel Centre d'Art Le Lait–Laboratoire Artistique Internationale du Tarn, de la ciutat occitana d'Albi; el Bureau des Arts et des Territoires, de la localitat francesa de Montpeller; la Fundació Es Baluard. Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma de Mallorca; l'Sputnik Oz, de la ciutat eslovaca de Bratislava; la Fondazione per l'Arte, de la capital italiana de Roma, i el GECT-Euroregió.
El projecte, amb una durada del setembre del 2016 al maig del 2018, té un cost de 333.333 euros i compta amb el finançament del 60% per part d'Europa Creativa (convocatòria Cultura Euroregió 2015), el 27% per part de l'Euroregió (convocatòria de suport als Projectes de Cooperació del Programa Europa Creativa Cultura de la Comissió Europea) i el 13% per part del partenariat.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat aquest dimecres durant la presentació del projecte que l'equip de govern municipal sempre ha defensat el treball en xarxa ja que "és imprescindible crear espais comuns de debat, reflexió i col·laboració i treballar amb fórmules de cogestió, que és una eina d’innovació en si mateixa".
Madrenas també ha subratllat que des del consistori "s'entén la cultura com a motor de l'economia de la ciutat" i, per això, s'ha decidit '"apostar" per aquest sector, que genera ocupació "sostenible" i serveix per "professionalitzar i exportar el talent local".
A la presentació del projecte hi han assistit la secretària general de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, Mireia Canals, i la directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani Girona, Carme Sais.