Els síndics locals del món es trobaran a Girona per posicionar-se en la defensa dels drets humans

Un centenar d'experts plasmaran les conclusions del fòrum en la Declaració de Girona

El primer Congrés Internacional de Defensors Locals tindrà lloc a Girona el pròxim novembre. Aquest fòrum, que pretén donar a conèixer el treball dels síndics a nivell internacional, tindrà com a eix central la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, redactada l'any 2000 a Saint-Denis (França). A partir d'aquesta declaració s'articularan les sis sessions informatives que conformen l'esdeveniment, dedicades a temes com l'experiència d'aplicació dels drets humans a diferents països estrangers o el paper de les ciutats refugi, entre d'altres. Al final del congrés els experts plasmaran les conclusions en el que s'ha anomenat com a Declaració de Girona.

Entre els ponents de les sis sessions destaca el Premi Nobel de la Pau 2015 i membre de la Lliga tunisiana pels drets humans, Ahmed Galai. També hi participaran diferents membres del Consell d'Europa com Álvaro Gil Robles o l'exconseller d'Ensenyament Joan Manuel del Pozo.

El fòrum, que tindrà lloc entre el 23 i el 25 de novembre, comptarà amb la participació de més de 100 persones i hi estan convidats tots els síndics locals europeus i alguns sud-americans. Entre d'altres, ja han confirmat assistència els de París, Zurich i d'altres ciutats espanyoles com Vitoria, Vigo, Segovia o Paterna.

La importància de la 'Declaració de Girona'

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha expressat la importància d'aquest projecte per a la ciutat. "Serà un veritable orgull que, a més de la seva posició internacional, es relacioni Girona amb la defensa dels drets fonamentals", ha manifestat. El congrés es va començar a gestar el novembre passat quan el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va fer una proposta al llavors alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, que s'hi va avenir. En l'organització de l'esdeveniment hi participa també la Diputació de Girona i el Fòrum de síndics i síndiques, defensors i defensores locals de Catalunya. "Volem reivindicar el paper dels síndics i els defensors sense matisos, perquè sou una veu més de l'administració", ha remarcat el president de la Diputació de Girona, Pere Vila.

Per la seva banda, el defensor de la ciutadania de Girona ha ressaltat el compromís de les ciutats envers els drets humans. "La defensa dels drets humans ha de ser el fil conductor per a qualsevol responsable d'entitats públiques", ha remarcat. És per això que ha defensat el paper de Girona, que ha guanyat aquest any el Premi d'Europa, com a ciutat compromesa amb la defensa dels drets humans.