Nylstar de Blanes presenta un ERO per acomiadar 73 treballadors

Els sindicats culpabilitzen la direcció per "la mala gestió" de l'empresa

La tèxtil Nylstar de Blanes (Selva) ha presentat un ERO per acomiadar 73 treballadors, un terç de la plantilla que actualment és de 219 empleats. La direcció, que ho va comunicar divendres al comitè d'empresa, proposa indemnitzar els acomiadats amb el mínim que preveu la llei: 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats.

Els sindicats asseguren que els problemes econòmics que viu l'empresa són conseqüència de la "mala gestió" de la direcció i critiquen que fa temps que viuen una "agonia" encadenant aturades de producció amb expedients temporals.

De fet, denuncien que l'empresa ha obligat a fer vacances forçoses als treballadors que havien de tornar a la feina després d'estar-se quatre mesos a l'atur. "Ara mateix a l'empresa ni tan sols hi ha llum, no s'hi treballa", ha criticat el secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, Josep Serra.

Ampliació:

Nylstar de Blanes produeix fil de niló per a la indústria tèxtil i del calçat. Divendres, la direcció de l'empresa va presentar al comitè de treballadors la proposta d'ERO per acomiadar un terç de la plantilla, 73 dels 219 treballadors. El secretari general de CCOO d'Indústria a Girona, Josep Serra, ha criticat que aquest nou expedient d'extinció és un nou episodi d'una "agonia" que arrossega la plantilla, que ha encadenat diverses aturades temporals.

Serra ha assegurat que l'empresa ha obligat a fer vacances als treballadors que havien de tornar a la feina aquesta setmana, després d'estar quatre mesos a l'atur. "Ho han decidit de forma unilateral", ha lamentat el representant sindicat que exposa que actualment la producció a l'empresa està aturada. "Van justificar l'ERO temporal perquè volien substituir una caldera de vapor per estalviar energia, però la realitat és que avui l'empresa té la llum tallada i no està produint", ha afirmat.

Segons els sindicats, l'empresa argumenta la proposta de nou ERO per davallada de la producció i problemes de liquiditat. Serra, però, assegura que els problemes que arrossega Nylstar són conseqüència de la "mala gestió" de l'empresa i posa com a exemple que han decidit deixar de produir un dels fils que feien. "Han deixat de produir el que era de menys qualitat i això vol dir que ara els sobra plantilla", ha apuntat.

Després de la reunió de divendres, el comitè d'empresa i la direcció es tornaran a reunir aquesta setmana. Els sindicats detallen que estan en període d'analitzar la proposta de l'empresa però, d'entrada, reclamen que retiri l'ERO i que s'asseguin a negociar mesures no traumàtiques per als empleats i a dissenyar un pla d'inversió financera que doni liquiditat a Nylstar.

Serra també ha criticat que l'empresa proposi, inicialment, les indemnitzacions mínimes que fixa la llei per als treballadors afectats per l'ERO d'extinció, que és de 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats. El representant sindical assegura que a l'empresa hi ha treballadors amb molts anys d'antiguitat i empleats que tenen contractes de relleu per jubilacions. "Les condicions són molt diverses i això és el que ara estem estudiant", ha exposat.

Divendres hi haurà una assemblea de treballadors per analitzar la situació i decidir si emprenen mobilitzacions per rebutjar la proposta d'ERO d'extinció.

A finals del 2015, Nylstar ja va acordar un ERO temporal enviar a l'atur durant dos anys 34 treballadors. A principis de març, va tirar endavant el nou ERO temporal que va afectar 175 treballadors, que han estat a l'atur durant quatre mesos.