Joan Roca: 'La gala de les estrelles Michelin ens permetrà lluir cuina, paisatge i territori'

Les primeres espases de la cuina gironina es troben després de l'anuci de la celebració de la gala

El 23 de novembre la nit gironina s'il·luminarà amb una nova constel·lació: la de les estrelles Michelin. L'anunci que el Mas Marroch de Vilablareix (Gironès) acollirà la gala, de la qual el xef Joan Roca en serà amfitrió, és el resultat d'un procés que es va començar a cuinar fa temps, però que ha acabat amb un menú de premi.

El Patronat de Turisme i la Generalitat han reunit aquest divendres les primeres espases de la cuina gironina (la demarcació suma disset estrelles) per a una foto de família, que ha estat el tret de sortida del camí que culminarà amb la festa de la guia Michelin. "La gala ens permetrà lluir cuina, paisatge i territori; als cuiners gironins ens ha anat bé, i ara és moment de compartir-ho", ha destacat Joan Roca.

De moment, pocs detalls se saben de l'acte, més enllà que acollirà fins a mig miler de convidats. "Serem amfitrions de col·legues que admirem i amb qui tenim una complicitat franca; ens en sortirem i ho farem bé", ha dit el xef del Celler, dirigint-se a la resta de cuiners gironins.

Ampliació:

Catalunya serà escenari per segon cop de la gala de la guia Michelin d'Espanya i Portugal. Ara fa cinc anys, Barcelona va acollir la de l'edició del 2012; aquest novembre, li tocarà el torn a Girona amb la del 2017. La ciutat ha competit amb set candidatures més –no s'han desvetllat quines- i s'ha acabat imposant.

Els organitzadors visiten diferents llocs al llarg de l'any. Tots ells, amb el nexe en comú que o bé són territoris consolidats en gastronomia o bé emergents. Al final, escullen aquell que els sembla més adequat, també en funció de l'espai que se'ls proposa per acollir la gala (que ha de tenir cabuda per entre 400 i 500 convidats).

Després de l'anunci que Girona ha estat l'escollida, els fogons ja s'han encès per començar a cuinar l'acte, tant la gala com la festa posterior, que se celebraran al Mas Marroch de Vilablareix. Michelin el tutelarà de prop, però el territori també hi deixarà la seva empremta.

Patronat de Turisme, Generalitat i, sobretot, els cuiners gironins, ja han fet avui una primera reunió –i una foto de família- que ha permès crear el comitè organitzador de l'acte i ha engegat el camí fins al 23 de novembre. Cap d'ells amaga, però, que arribar fins aquí també ha culminat un procés que va començar-se a cuinar fa anys (fins i tot, dècades).

Epicentre de la gastronomia

"Qui ens havia de dir, quan tot això va començar, que un dia ens convertiríem en l'epicentre de la gastronomia", ha destacat Joan Roca, amfitrió de la gala Michelin. El xef del Celler de Can Roca assegura que l'acte permetrà "lluir cuina, paisatge i territori" i ajudarà a posar encara més al mapa les comarques gironines com a territori referent en gastronomia.

Roca ha animat la resta de xefs (a la demarcació hi ha tretze restaurants que sumen disset estrelles) a treballar per retornar al territori allò que els ha donat. "Ens ha anat bé i, ara més que mai, és moment de compartir-ho: Girona és una plaça important en gastronomia, no només pel Celler de Can Roca i el Bulli, perquè aquí hi ha un substrat i un pòsit importantíssim en cuina".

L'amfitrió de la gala també ha explicat que, de moment, encara és aviat per saber quina serà la proposta culinària de la gala (més enllà que la creativitat i la cuina de proximitat hi seran presents). "Amb l'anunci de la gala, ara més que mai els cuiners gironins ens sentim recolzats, perquè s'entén que la gastronomia també vertebra un territori n'ajuda a impulsar l'economia", ha dit. I dirigint-se a les primeres espases de la demarcació que l'acompanyaven, ha conclòs: "Ens portarà feina, però ens en sortirem i ho farem bé".

"Segell gastronòmic però també històric"

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha destacat que la celebració "reconeix la trajectòria culinària d'èxits" del territori. "Serà una gala de reafirmació d'allò que fem bé, però també d'autoexigència", ha dit. "I aquesta també és una gala de projecció, versada sobretot en la història d'on venim i a on volem anar; serà una festa de marcat segell històric, però també històric", ha subratllat.

Vila tampoc ha amagat que la celebració de la gala Michelin arriba en un moment marcat per la celebració de diferents efemèrides que giren al voltant del món de la cuina. A la demarcació, els 50 anys de l'escola d'Hostaleria de Girona, els 30 del Celler de Can Roca (que farà una exposició al Palau Robert centrada en l'evolució del restaurant), l'elecció dels tres cèlebres germans per part de l'ONU com a ambaixadors per lluitar contra la fam i la pobresa o la Fundació que en Joan, en Josep i en Jordi han engegat.

Però la gala Michelin també coincideix amb l'Any de la Gastronomia de la Costa Brava i el Pirineu de Girona i la proclamació de Catalunya com a regió europea de la gastronomia del 2016. Coincidint amb la celebració de la festa, el Patronat de Turisme ja ha preparat un programa d'actes complementari per promocionar i difondre la gastronomia.

Per últim, el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, ha posat l'accent en què la celebració de la gala permet reforçar "la posició de Catalunya i de les comarques gironines com a líders en gastronomia". Un èxit, assegura, basat en el triangle cuina-producte-territori. El director executiu també ha anunciat que, prèviament a la celebració de la gala, el Dia Mundial del Turisme (que se celebra el 27 de setembre) la Generalitat oferirà un sopar per reconèixer els cuiners amb estrella.