Unes 50 persones es mobilitzen en contra la presència del rei Felip VI a Girona

Membres de l'organització dels Premis Princesa de Girona no han deixat passar a dos regidors de la CUP

Unes 50 persones s’han mobilitzat aquest divendres seguint la crida de la CUP davant del Palau de Congressos de Girona per mostrar el seu rebuig davant la presència del rei Felip VI a la ciutat, participant en els actes de la Fundació Princesa de Girona. La protesta ha arrancat a la plaça Miquel de Palol pels volts de dos quarts de set de la tarda i, des d’aquí, els manifestants carregats amb estelades, banderes catalanes, pancartes i passamuntanyes s’han apropat fins la rotonda del Palau de Congressos on els Mossos d’Esquadra els han barrat el pas.

Després de diverses gestions, el cos policial ha deixat que dos regidors de la CUP s’apropessin fins al Palau. Allà, els membres de la CUP han demanat accedir a l’interior del recinte per entregar una carta al monarca on s’explica per què “no és ben rebut” a la ciutat. No obstant això, els membres que s’encarregaven de l’accés a les instal·lacions els han prohibit el pas argumentant que no estaven acreditats.

Finalment, els regidors han entregat la carta als treballadors qui han explicat que la farien arribar als responsables de la Fundació. Des de la CUP critiquen que, tot i demanar-ho, els han prohibit assistir a l’entrega dels Premis Princesa de Girona.

Ampliació:

La manifestació ha arrencat al voltant de dos quarts de set de la tarda. Els manifestants, convocats per la CUP, carregaven banderes catalanes i alguns d’ells – majoritàriament joves- portaven passamuntanyes i ulleres de sol per evitar ser identificats. Al capdavant subjectaven una pancarta no es podia llegir ‘Per la República Catalana de la classe treballadora. Independència. Socialisme, Feminisme. República. Ecologisme’. La mobilització també ha comptat amb el suport d'alguns regidors d'ERC a Girona i del secretari general d'UGT a les comarques gironines.

Durant tot l'acte, els participants no han parat de cridar tota mena de consignes en contra del rei tals com ‘El rei Borbó que treballi de peó’, ‘Fora, fora la monarquia’, ‘República catalana’ o, fins i tot, parts d’una cançó on relataven que “tallarien el cap” al monarca espanyol. Tot i la tensió, la mobilització no ha anat a més. Un cop els manifestats s’han acostat a la rotonda davant del Palau de Congressos de Girona, un llarg cordó policial dels Mossos d’Esquadra els ha barrat el pas i no han pogut continuar amb la seva protesta.

Tot i els impediments, els manifestants han continuat cridant en contra de la presència dels reis d’Espanya i també han carregat contra el paper dels Mossos que no els han deixat accedir al Palau de Congressos de la ciutat. Posteriorment, membres del cos policial han iniciat gestions amb els regidors de la CUP que hi havia al lloc, que han demanat apropar-se fins a l’entrada del Palau de Congressos, on es porta a terme durant aquest divendres a la tarda l’entrega dels Premis Fundació Princesa de Girona.

Finalment, els dos regidors de la CUP – Lluc Salellas i Laia Pèlach- han pogut creuar la barrera policial i arribar fins a les portes del Palau de Congressos. Allà, però, membres de l'organització dels Premis Princesa de Girona que s’encarregaven de comprovar les acreditacions i regular l’accés al recinte amb unes tanques no els han deixat passar argumentant que no tenien acreditació i que no constaven a la llista d’invitats.

Ha estat en aquest punt on, Lluc Salellas ha criticat el sistema d’accés al recinte i ha explicat que, tot i demanar-ho reiteradament, no els han permès assistir a l’acte. Davant la impossibilitat d’entrar al Palau de Congressos de Girona, els regidors han lliurat la carta que tenien previst entregar al monarca espanyol a les treballadores de l’entrada. El regidor l’ha donat perquè la fessin arribar als responsables de la Fundació Princesa de Girona i, al seu torn, pogués arribar a mans del rei Felip VI, que es trobava a l’interior del recinte.

La carta, tal i com ha llegit posteriorment en veu alta com acte final de la mobilització, destaca que la monarquia espanyola és una institució “anacrònica i profundament antidemocràtica” que va ser reinstaurada de “forma il·legítima” durant el règim franquista. “A més, cal tenir en compte que la dinastia borbònica que vostè representa s’ha mostrat, al llarg dels segles, extremadament hostil envers el poble català i els seus drets nacionals, socials i democràtics”, subratllen a la missiva.

Per tot això comenten que la CUP “no reconeix la monarquia espanyola com a pròpia i tampoc el títol de Princesa de Girona” que en aquests moments ostenta la filla primogènita dels reis. “Considerem que, a més de ser il·legítim, aquest títol embruta el nom de la nostra ciutat, tant pels valors que representa la monarquia borbònica com pel descrèdit que acumula aquesta institució com a conseqüència dels casos de corrupció i els escàndols en què s’ha vist immersa en els darrers temps”, ha llegit Salellas.

Per últim, a la carta, el grup polític recorda al monarca els acords que es van prendre durant el ple de l’Ajuntament de Girona: en primer lloc fer oficial que el títol ‘Princesa de Girona’ no representava a la ciutat, retirar aquesta distinció, anul·lar l’acord que en plenari es va atorgar a l’actual rei Felip VI amb la medalla, bastó i espadí de la ciutat i condicionar la participació institucional del consistori gironí envers les activitats que realitza la Fundació Princesa de Girona a un canvi de nom d’aquesta institució. “Per tots aquests motius, li volem traslladar el nostre enuig per la seva visita a la ciutat, i demanar-li que no hi torni més mentre ostenti el títol de rei d’Espanya”, conclou la carta.

Des del primer moment, Salellas, ha lamentat que els responsables de la Fundació “ni es dignessin” a atendre’ls o escoltar les seves peticions. “No ens han deixat entrar i cap representant s’ha dignat a atendre’ns tot i ser la tercera força a la ciutat amb 5.500 vots; és una manca de deferència no només cap a nosaltres sinó cap a la gent que representem”, ha reflexionat.

Petició oficial

En aquest sentit, Salellas ha assegurat que enguany, a diferència d’altres anys, durant aquesta setmana han fet diverses peticions oficial als organitzadors dels Premis Princesa de Girona per poder assistir a l’entrega dels guardons i així poder entregar la carta. Un document on reiteren al rei Felip VI que “no torni més” a la ciutat perquè els Països Catalans i Girona es troben en un procés independentista. “Ell té un territori i els Països Catalans no en formen part”, ha assegurat.

En aquest sentit, des de la CUP també han carregat contra el posicionament de l’equip de govern de Girona (CiU) i de part d’alguns membres del PSC que, tot i aprovar-se pel ple la demanda que la fundació canviés de nom, han mantingut la col·laboració amb aquesta institució tot i que no ha modificat en cap moment la seva nomenclatura. En aquesta línia, Salellas ha denunciat que l’alcaldessa de Girona i altres membres del consistori haguessin assistit a l’entrega dels guardons. “A nosaltres no ens representa aquesta figura instaurada pel franquisme i després d’un cop d’estat; que és hereva de la dictadura i té una manera de fer autoritària. No representa els anhels del poble català. ”, ha subratllat.

Segons ha detallat Salellas, des de la Fundació Princesa de Girona no els han permès accedir per “discriminació i criminalització política” cap al partit que més defensa la independència de Catalunya. “Ens van dir que no hi podíem ser perquè es prioritzava la gent jove, si és així que no hi fossin gran part de les autoritats. No ho entenem”, ha detallat. Al mateix temps, el membre de la CUP ha assenyalat que la prohibició de pas és una mostra més que la monarquia espanyola només atén i escolta “aquells que li riuen les gràcies” i no vol ni escoltar les “postures més crítiques” o aquells que, com la CUP, aposten per un altre model.