Creix la demanda de cursos d'alfabetització a l'Escola d'Adults de Girona

El centre celebra els seus 40 anys amb un programa d'activitats que es farà el curs vinent

L'Escola d'Adults de Girona, situada a la Travessia de la Creu, ha vist com en els últims dos anys ha crescut la demanda dels cursos d'alfabetització que es fan en català.

Es tracta sobretot de dones i joves immigrants que han vingut a Catalunya a través del reagrupament familiar però també hi ha treballadors nouvinguts que s'han quedat a l'atur i que ara veuen l'aprenentatge de la llengua com a una oportunitat per reincorporar-se al món laboral. Aquest curs que finalitza han tingut 130 alumnes i el curs vinent calculen arribar com a mínim als 150, tot i que fins al setembre no tindran les xifres finals perquè tot just ara han començat les preinscripcions.

Encara estan lluny dels 228 alumnes que van tenir l'any 2008 però el que sí que s'observa és una tendència a l'alça. El centre, que va néixer precisament als barris de la ciutat per alfabetitzar als immigrants procedents d'Andalusia, compleix 40 anys. El curs vinent faran quaranta actes per celebrar l'efemèride i reivindicar l'educació com a un dret.

Ampliació:

La crisi és un dels factors que expliquen aquest augment d'alumnes als cursos d'alfabetització però també els reagrupaments familiars d'immigrants dels últims anys. "Semblava que la demanda anava a la baixa des del 2008 quan es van assolir un dels nivells més alts però ara torna a pujar perquè aflora un sector de gent jove que té unes mancances instrumentals impressionants", segons explica un dels membres de l'Escola d'Adults de Girona, Miquel Blanch. L'altre col·lectiu nombrós és el de la dona. Enguany s'ha donat el cas d'un grup de dones procedents de països africans i veïnes del barri de Pont Major que volen aprendre a escriure i llegir en català perquè els seus fills estan escolaritzats i volen integrar-se millor. Des del centre, també preveneun tenir demanda de refugiats que arribin a la demarcació en els propers anys i que sol·licitin assistir als cursos d'alfabetització en el procés d'acollida.

Els cursos d'alfabetització són només una part de l'oferta formativa que ofereix aquest centre, situat al número 1 de la Travessia de la Creu de Girona. Actualment té 1.134 places on l'usuari només ha de pagar el material, perquè els cursos són gratuïts i no hi ha cost de matrícula. Actualment, els cursos que tenen més demanda són els d'idiomes. Dels 47 grups que hi ha hagut en el curs que ara acaba, 9 eren d'anglès i 2 de francès, mentre que també n'hi havia 9 de català i 4 de castellà. Els cursos d'alfabetització van tenir 6,5 grups i la previsió és que el curs vinent se'n faci un més. L'oferta formativa es completa amb cursos d'informàtica, el graduat en ESO i les proves d'accés de grau superior i a la universitat.

Fa dos anys el centre va iniciar una nova etapa amb l'obertura d'un segon centre al barri de Sant Narcís perquè l'actual havia quedat saturat. Actualment, és una escola complementària que té unes 400 places. En el curs 2014-2015, l'Escola d'Adults de Girona va tenir 1308 estudiants i 43 grups, mentre que en l'actual han estat 1.408 i 47 grups. Tot i que el nombre de places està fixat, les xifres varien perquè les matrícules són "vives" i hi ha baixes i altes durant tot l'any. Actualment la plantilla es de 15 professors.

Quatre dècades d'història

L'Escola d'Adults de Girona-CFA Girona va néixer als barris de la Pedrera i la Font de la Pólvora ara fa quaranta anys davant la demanda que hi havia per alfabetitzar la immigració vinguda d'Andalusia. Aquest curs no s'ha deixat d'oferir mai i de fet és una de les insígnies del centre que volen mantenir. "Tenim la societat reflectida a les aules", assenyala Blanch, que recorda que aquella immigració ha donat lloc a un altre tipus de nouvinguts que arriben de diferents punts del món.

L'evolució de l'escola també ha vingut marcada per la professionalització del món laboral on la crisi actual hi ha tingut molt a veure i també l'impacte de les noves tecnologies que ha comportat la creació d'una altra necessitat d'alfabetització, en aquest cas digital.

Coincidint amb l'aniversari, s'ha creat una comissió que s'encarregarà d'organitzar un programa amb 40 actes on es buscarà la participació de personalitats rellevants que han estat vinculades amb el centre. Els actes es faran durant tot el curs 2016-2017 i demanaran ajut a les administracions per poder tenir els recursos per fer-ho. "Volem que sigui un programa amb actes oberts i gratuïts", ha explicat Blanch, que n'és el coordinador.

Contraris al decret per accedir a la nacionalitat espanyola

En l'acte de presentació d'aquest dimarts, també han aprofitat per reclamar la derogació del decret per accedir a la nacionalitat espanyola per residència perquè no permet convalidar els cursos de català i castellà que es vénen fent als centres de formació com aquest. El nou decret espanyol va entrar en vigor l'octubre de l'any passat i des de llavors s'ha de superar una prova de coneixements i socioculturals a nivell estatal i un altra de castellà que abans no existien. En el cas de la demarcació de Girona, només hi ha un centre acreditat per fer l'examen de llengua i es troba a Lloret de Mar. El canvi també comporta una despesa econòmica d'entre 200 i 400 euros alhora que requereix coneixements d'informàtica perquè el procés d'inscripció només es pot fer per Internet.

Des de l'Escola d'Adults de Girona asseguren que estan molt preocupats. Alerten que les persones que estan en procés d'alfabetitzar-se en queden "excloses" perquè el nivell de les proves és molt alt i requereix coneixements informàtics. Tal com ja van denunciar més de 150 entitats gironines, que van organitzar també una manifestació, ho veuen com un "greuge" i reclamen que el nou govern que surti elegit aquest diumenge modifiqui el reglament.