Girona, plató de sèries i pel·lícules des de fa 100 anys

Més de 50 persones assisteixen a la inauguració de l'exposició

Ava Gardner es mira Mario Cabré i pateix quan un toro l’envesteix a la plaça de toros de Girona. És el 23 d’abril del 1950 i es tracta de ‘Pandora y el holandés errante’, per molts el record més antic d’un rodatge a la ciutat. Però no és així, tal i com ha detallat Pep Prieto, un dels comissaris de la mostra ‘Girona Plató’, una mostra que aplega centenars de fotografies, cartells, decorats i vestuaris de sèries televisives i ficcions cinematogràfiques que s’han rodat a la ciutat en els darrers 100 anys.

El primer film que han localitzat és el que Segundo de Chomón va gravar a Girona l’any 1912. L’exposició, situada a la Casa Pastors, està dividida en tres àmbits i intenta fer un recorregut per la història de la vila, el cinema i la imatge que s’ha donat de la ciutat a través de la mirada dels cineastes. “Creiem que pot ser l’episodi pilot de moltes exposicions perquè no hem tocat anuncis, vídeo-clips o altra mena de formats audiovisuals; hi ha un gran nombre de documents”, ha explicat Prieto durant la inauguració de la mostra que s’ha fet aquest dissabte i que ha reunit més de 50 persones.

La mostra fa un exhaustiu recorregut pels diferents papers que ha interpretat la ciutat en produccions, nacionals, estatals i internacionals. S'hi apleguen centenars de fotografies, cartells, decorats, vestuaris i audiovisuals d’una cinquantena d’obres. 'Girona plató' s’ha inaugurat aquest dissabte amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, els dos comissaris de l’exposició, Pep Prieto i Laura Merino, la directora del Museu d’Història i del Museu dels Jueus de la ciutat, Sílvia Planas, i del director del Museu del Cinema de la ciutat, Jordi Pons. L’exposició es podrà veure fins el proper mes de novembre, passades les Fires de Sant Narcís.

L'exposició, que concep la ciutat com un personatge més, s'estructura en tres àmbits: 'La ciutat revelada' (on Girona exerceix de ciutat); 'La ciutat disfressada' (on recrea altres ciutats reals o imaginàries) i 'La ciutat en construcció' (on es mostra el procés de maquillatge a què s'han sotmès carrers i places per aparèixer en pantalla).

Prieto ha detallat que arran de la recerca efectuada per construir la mostra s’han adonat que aquesta exposició podria ser “l’episodi pilot” de moltes més ja que han deixat de banda altres formats com documentals, curtmetratges, videoclips o anuncis. D’altra banda, tal i com ha detallat Laura Merino, la mostra té una clara voluntat participativa i s’han instal·lat ‘photocalls’ perquè els visitants puguin fotografiar-s’hi i penjar les imatges a les xarxes socials. “El nostre objectiu és apropar la cultura a tota la ciutadania i crec que aquesta mena d’exposicions hi ajuden”, ha detallat l’alcaldessa de Girona. ‘Girona Plató’ ha estat produïda per l'Ajuntament de Girona, a través del Museu d'Història de Girona, el Museu del Cinema i la Girona Film Office. Ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció Benejam, la Filmoteca de Catalunya, la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i l'empresa Movistar +.