Torroella autoritza les vaquetes amb el vot de qualitat de l'alcalde

Els republicans podrien trencar el pacte de govern

Torroella de Montgrí tindrà vaquetes per la festa major de Sant Genís. La Junta de Govern Local ha tirat endavant l'autorització a la Penya San Marcos, que és qui s'encarrega d'organitzar-les, perquè se celebrin els dies 20 i 21 d'agost al tancat dels Jardins de Santa Clara.

La votació, però, no ha estat exempta de polèmica. De rerefons hi havia la moció que va aprovar el ple municipal, i que va declarar Torroella vila lliure de correbous. Quan s'ha debatut aquest punt, s'ha permès l'entrada de públic a la sala de reunions. Apart dels regidors, en un costat de la taula s'han assegut dos membres del partit animalista PACMA; a l'altre, dos integrants de la Penya San Marcos.

El debat ha estat curt, perquè les posicions d'uns i altres ja van quedar clares quan es va aprovar la moció. L'alcalde i els dos regidors de Convergència hi han votat a favor; i els tres d'ERC, el seu soci de govern, en contra. Per desempatar, Jordi Cordón ha fet servir el seu vot de qualitat.

Torroella de Montgrí, doncs, celebrarà les vaquetes. Però l'autorització deixa un ambient enrarit políticament. Cordón justifica l'aval emparant-se en un informe jurídic que va encarregar el consistori, i en el fet que les vaquetes segueixen inscrites a l'annex de la Llei 34/2010, aprovada pel Parlament i que regula les festes tradicionals amb bous.

No és un acord, sinó una voluntat

L'alcalde explica que una moció no és pròpiament un acord de ple. "M'agrada dir les coses pel seu nom; una moció no expressa res més que la voluntat dels regidors", indica. A partir d'aquí, Cordón es remet a la seva interpretació de l'informe, i assegura que la moció no afectava només els correbous, sinó totes les festes que se celebren amb animals (entre les quals, la Fira de la Màgia o la Fira de Sant Andreu).

L'alcalde assegura que, autoritzant les vaquetes, s'ha fet allò que corresponia, i més tenint en compte que la festa figura a l'annex de la Llei 34/10. "Aquest 2016 farà 37 anys que se celebren al municipi sense cap mena de problema; allò que hauria estat antidemocràtic hauria estat no acceptar la petició de la festa de les vaquetes", ha subratllat, insistint en què la moció no era vinculant.

"Malnom per al municipi"

El seu soci de govern, ERC, però no ho veu així. El primer tinent d'alcalde, Josep Maria Rufí, interpreta l'informe jurídic d'una manera diferent a la que ho fa l'alcalde. Sosté que la moció només es referia als correbous, que és un acord de ple i que ha de prevaldre per damunt de la Junta de Govern Local.

"Més enllà de la legalitat hi ha la legitimitat; per tant, des del punt de vista democràtic, l'acord de ple s'ha de complir", ha subratllat. Rufí tampoc ha amagat que l'autorització s'ha fet amb presses. De fet, durant el debat, ell mateix ha demanat adoptar una solució "transitòria", que passaria per permetre les vaquetes aquest 2016 "però pactant que l'any vinent, parlant-ne d'una manera més pausada, es deixés de fer; però això no s'ha posat mai sobre la taula".

Rufí també ha recordat que la moció també demanava explícitament al Parlament que tragués Torroella de Montgrí del llistat de municipis que organitzen festes amb bous. Un tràmit que el consistori ja ha fet per via telemàtica.

Arran de l'autorització, Rufí ja ha avançat que sotmetran el pacte de govern a consideració de l'assemblea local. "Ho valorarem tot, ho posarem sobre la taula i decidirem; no negaré que és un punt delicat, no per les vaquetes en si, sinó pel malnom i el dèficit democràtic que això genera per al nostre municipi", ha subratllat.

De la valentia a l'insult a la democràcia

Després de la votació, les reaccions dels defensors i els detractors del correbou no s'han fet esperar. El portaveu de la Penya San Marcos, Manuel Aladid, ha dit que "és un plaer" que puguin tornar a fer la festa. "Volem tirar endavant, crec que l'alcalde ha demostrat que és valent i coherent: la moció era clarament discriminatòria, perquè només posava el focus damunt dels correbous", ha subratllat.

La portaveu del PACMA, Pilar Ferrándiz, ho ha valorat de manera diametralment oposada. "Ho he trobat un insult a la democràcia; que un alcalde passi per sobre de la decisió del ple municipal, i sigui capaç de fer servir el vot de qualitat per trencar un acord que s'havia pres prèviament, evidencia que a Torroella tenen un problema polític", ha dit. Ferrándiz ja ha avançat que els animalistes faran accions els dies que se celebrin les vaquetes i que intentaran de totes totes que no es faci la festa.

L'autorització de les vaquetes només es refereix a aquest 2016. L'any vinent, si es volen continuar celebrant, la penya haurà de demanar-ne una de nova. Tot i que aquest tràmit fa tres anys que es passa per la Junta de Govern Local, ERC ha demanat que s'estudiï si se'n pot retornar la competència al ple de Torroella de Montgrí.