El guanyador del Focs de Blanes també actuarà per la festa major de Lloret i Girona

La competició serà del 22 al 26 de juliol

La pirotècnia guanyadora del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Blanes podrà mostrar el mateix espectacle a la festa de major de Lloret de Mar de l'any que ve per Santa Cristina.

Aquesta població se suma així a una pràctica que Girona ve fent amb les festes de Sant Narcís des de fa quatre anys amb molts bons resultats. Amb la incorporació d'aquest nou municipi, els organitzadors dels focs estan convençuts que representarà un major estímul per a les empreses que hi vulguin participar perquè s'enduran un premi de 6.000 euros i tres contractes (els focs de les dues poblacions gironines i participar al concurs de Blanes de l'any següent), alhora que augmentarà la qualitat de les propostes. No es descarta incorporar altres poblacions gironines en un futur.

El concurs de Blanes d'enguany comptarà amb tres pirotècnies espanyoles ja premiades anteriorment, una italiana i una xinesa que va cloure els Jocs Olímpics de Beijing l'any 2008.

Ampliació:

L'Ajuntament de Lloret de Mar considera que els Focs de Blanes són un "valor afegit" i una activitat de "prestigi" per tot el territori. I per això, segons ha declarat aquest dimecres el seu alcalde, Jaume Dulsat, han volgut incorporar-ho a la seva festa major com a un atractiu més a nivell turístic. Enguany han signat amb els organitzadors el primer conveni de col·laboració segons el qual l'empresa guanyadora del concurs de Blanes oferirà el castell de focs de la festa de l'any vinent.

Lloret de Mar se suma així a la pràctica que des del 2012 ve fent l'Ajuntament de Girona quan va acordar tenir també la pirotècnia guanyadora. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, assenyalava que tot són avantatges. Per una banda, l'ajuntament s'estalvia haver de fer un concurs per adjudicar el castell de focs i per l'altra, s'assegura de tenir "el millor espectacle pirotècnic d'Europa" perquè ve avalat pel prestigiós concurs de Blanes. Aquesta és una "història d'èxit", ha dit Madrenas, tot dient que es podria obrir a altres punts de la demarcació.

Una idea que el regidor de Festes de Blanes, Quim Torrecillas, ha reconegut que estan estudiant des de la comissió organitzadora. Entre els noms de possibles indrets hi ha Olot i Roses, sobretot aquesta última per ser també un municipi de costa. Segons el regidor, aquesta fórmula comporta un major incentiu per a les empreses que vulguin participar al concurs de Blanes perquè no només s'enduen el premi de 6.000 euros sinó també tres contractes – la festa major de Girona, Lloret de Mar i participar de nou al concurs de Blanes de l'any següent-. I això, creuen que comportarà un increment de la qualitat dels espectacles.

Els costos dels focs de Blanes

Els dinou minuts de focs que es veuen cada dia de competició costen 19.000 euros (són els diners que l'Ajuntament paga a cada empresa participant), al marge del desplaçament que les empreses competidores, el premi de 6.000 euros i els costos indirectes de seguretat –uns 50.000 euros- que assumeix l'Ajuntament. Per altra banda, Girona i Lloret tenen un topall de 15.000 euros per disparar el castell de focs. "Són espectacles que costen molts diners", subratllava Torrecillas, que defensava la necessitat de compartir-ho amb el territori per poder seguir creixent. Un missatge que també ha donat l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, tot dient que aquest nou conveni amb Lloret permetrà "garantir la qualitat" dels espectacles.

Si s'incrementen el nombre de poblacions, però, no es preveu que augmentin els dies del concurs. Enguany s'ha recuperat el cinquè dia –arran de la crisi es va reduir a quatre dies des del 2012- i es considera que aquest és el format adequat. El pressupost del concurs d'enguany, que es farà del 22 al 26 de juliol, és de 126.000 euros, dels quals 95.000 corresponen als pagaments a les empreses participants, premis i despeses d'organització.

Un total de 9 empreses aspirants

En la convocatòria d'aquest any s'han rebut un total de 9 propostes tot i que s'ha entrat en contacte amb una vintena d'empreses de diferents punts del món. El jurat, després de valorar-les una a una, ha escollit tres empreses espanyoles que ja han estat premiades en anteriors edicions –Pirotecnia Accitana Maria Angustias (Granada), Pirotecnia Pablo (Astúries) i Pirotecnia Hermanos Fernández (Múrcia)-, una italiana que l'any passat va agradar molt al públic –Fireworks Lieto- i la xinesa Firevision International Company. Aquesta última va participar en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Beijing el 2008 i presenta un altre atractiu més a nivell tècnic. "L'empresa llença amb valors molt baixos de diòxid de carboni i per tant fa poc fum", un fet que permetrà que l'espectacle "brilli" encara més, segons ha detallat Torrecillas.

El veredicte del concurs es basa en les votacions dels 8 membres de la Comissió Tècnica i un jurat popular –persones del públic- format per 42 persones. D'aquest total, 15 s'escolliran d'entre les que s'hagin inscrit entre els dies 16 i 30 de juny per correu electrònic o presencialment a les dependències de Cultura i Festes (Casa Saladrigas) mentre que la resta són proposats per la comissió tècnica.

Enguany també hi ha la novetat del cartell. Després de convocar un concurs de dissenyadors des de fa quatre anys, aquest any s'ha recuperat la tradició de fer-ho amb una imatge. El seu autor és Juan Antonio Díaz, guanyadora del premi Concurs Fotogràfic Focs i Festes l'any 2014 que organitza l'ajuntament.