A l'escriptora Carmen Domingo hi ha un tema que li interessa especialment i és que hi ha moltes dones que no tenen el reconeixement que es mereixen. I una d'aquestes, segons ha destacat, va ser Elena Ivanovna Diakonova, més coneguda com Gala Éluard Dalí. Ella és la protagonista de la seva novel·la 'Gala-Dalí' (Espasa), que Domingo ha publicat recentment.
L'autora ha lamentat el desconeixement que hi ha al voltant de la seva figura i que sigui recordada només perquè va ser la dona de Salvador Dalí. "No és només això, sinó que va ser una senyora sense la qual Dalí no seria Dalí", ha assegurat en una entrevista a l'ACN Carmen Domingo. La novel·la narra la història de Gala Éluard Dalí, una dona que va arribar molt jove a França procedent de la Rússia dels tsars i que va acabar presumint de ser la única persona capaç de treure el millor dels artistes genials amb els que s'emparellava. En aquest context, Domingo ofereix un retrat psicològic de Gala.
Domingo ha apuntat que Gala va ser una persona que va "lluitar per ser feliç d'una forma molt concreta, a la seva manera, sense fer mal a ningú i ajudant a una persona com Dalí". En aquest sentit, la considera com algú que ajuda i com "una transmissora de força". De fet, està convençuda que ella tenia "una intel·ligència i una intuïció per sobre la d'ells", en referència a Dalí i a Paul Éluard. L'autora defensa que Gala podia veure més enllà d'una persona i el seu potencial.
Ha apuntat que al llibre 'Gala-Dalí' totes les anècdotes que semblen novel·lades són reals, mentre que la resta ha estat novel·lat. L'obra comença amb Gala parlant en primera persona i hi ha pocs texts d'ella publicats, ja que tots són sobre Dalí o escrits per ell. Els diàlegs de Gala sorgeixen fruit del què "ha respirat" l'escriptora que hi havia al voltant del personatge.
Ha explicat que en el procés d'escriptura es va trobar encallada quan ja havia escrit 400 pàgines amb tres veus. Va decidir tornar a començar després que parlant amb un amic va sortir la paraula tarot i va veure una forma diferent d'estructurar la novel·la. Així, l'estructura de 'Gala-Dalí' "és fruit de molt pensar amb les cartes de tarot com a referència. Les cartes narren la pauta de la vida dels dos i és tot en tercera persona". Només hi ha l'excepció del primer i l'últim capítol que estan escrits en primera persona. "Comença parlant ella als 80 quan està a punt de morir i acaba parlant ell quan ella ja ha mort".
A Domingo li sorprèn molt el desconeixement que hi ha majoritari sobre la persona de Gala més enllà que era la dona de Salvador Dalí. "Ell no pintava tots els dies i era Gala qui li deia que havia d'acabar les seves obres. Ella va pensar que la publicitat era una art que s'havia de desenvolupar, va parlar amb empreses nord-americanes i va guanyar diners amb el màrqueting, va comerciar amb les entrevistes i va ser revolucionària en moltes coses. Ella el que volia era tenir diners", ha afegit.
Preguntada per què li preguntaria a Gala si l'hagués pogut entrevistar, ha manifestat que l'escoltaria. "M'agradaria veure-la gesticular i si coincideix amb la idea que tinc i veure-la fent coses quotidianes", ha apuntat.
L'autora
Carmen Domingo (Barcelona, 1970) és llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona. Després de finalitzar la seva carrera, va viure a Rabat impartint classes de llengua espanyola a la Universitat d'Ain Choc (Casablanca). Desenvolupa la seva activitat com escriptora i col·laboradora en mitjans de comunicació escrits ('El Viajero', 'El País' i 'Marie Claire') i radiofònics (RNE y Cadena Ser). En la seva trajectòria teatral destaca l'obra 'Només són dones', que s'ha representat a Barcelona i Madrid. És autora, entre altres, dels llibres: 'La fuga', 'Mi querida hija Hildegart' i 'Conversaciones de alcoba'.