Canviaran en un any les portes de les barques que pesquen Gamba de Palamós

L'objectiu és reduir l'efecte "llaurat" al fons marí

Els pescadors de la flota que pesca Gamba de Palamós substituiran en un termini d'un any les actuals portes de les embarcacions –unes estructures que mantenen la xarxa oberta quan està en marxa- per unes altres més aerodinàmiques i lleugeres per reduir els danys al fons marí.

El patró major de la confraria de Palamós, Francesc Benaiges, ha explicat que ja han acabat la prova pilot que va començar a principis del 2015 i que ha consistit en testar cinc models de portes, per veure quines van millor.

Amb els resultats a la mà, gràcies a l'ajuda d'un biòleg que ha comprovat el grau d'efecte "llaurat" al fons marí, comença el procés per canviar-les. Benaiges ha explicat que recorreran al Fons Europeu de la Pesca perquè renovar el sistema costa uns 40.000 euros per embarcació.

Els resultats de la prova pilot els presentaran aquest cap de setmana durant la 3a Fira de la Gamba de Palamós.

Ampliació:

La confraria de Palamós va detectar que les portes que duen actualment la majoria d'embarcacions que pesquen gamba són massa pesades i provocaven un efecte "llaurat" al fons marí. El patró major ha explicat que, quan pesquen al Canó de Palamós, aquestes portes acostumen a arrossegar sediments i això malmet la biodiversitat de la zona. "Aixequen sediments rics en nutrients per a la gamba i els altres peixos i els diposita al fons, això fa que les gambes no tinguin menjar i es redueixi la població", ha explicat.

Per això, i en el marc del pla de gestió de la Gamba de Palamós, van començar a buscar alternatives. A principis del 2015 van engegar una prova pilot que consistia en testar fins a cinc models de portes diferents per veure quines s'adequaven millor a les necessitats. Per comprovar l'efecte en el fons marí, han comptat amb l'ajuda d'un biòleg. Segons Benaiges, els resultats de la prova han estat òptims i ja han trobat les portes que els permetrà reduir el dany a l'ecosistema.

Ara, un cop definides les portes que volen instal·lar, Benaiges ha detallat que començaran el procés per substituir les actuals, que en algunes embarcacions arriben a pesar més d'una tona. El canvi de sistema afectarà les barques que tenen portes de més de 500 quilos, perquè les que pesen menys han comprovat que no malmeten el fons. El patró major ha assegurat que l'objectiu és que, com a màxim d'aquí a un any, totes les portes estiguin canviades.

"Renovar el sistema té un cost elevat", ha exposat Benaiges que concreta que, per aquest motiu, han decidit recórrer al Fons Europeu de la Pesca per trobar finançament. Segons el patró major, instal·lar les noves portes i renovar els aparells costa uns 40.000 euros per embarcació. La flota consta de setze barques.

Fira de la gamba

Una de les ponències tècniques que es faran durant la 3a fira de la Gamba de Palamós (que tindrà lloc l'11 de juny). També tractaran altres aspectes com les millores en les xarxes per deixar de pescar gambes massa petites o exposaran experiències d'altres confraries de les Balears.

La fira té novetats aquest 2016, com ara la incorporació de la llotja i del mercat del peix com a espais. A més, es podran tastar degustacions elaborades amb gamba de dotze establiments participants –entre restaurants i tavernes- complementat amb visites guiades a les barques de pesca.

Després dels germans Roca i del xef Nandu Jubany, l'ambaixador de la Gamba de Palamós de la tercera edició serà el xef Quim Casellas, del restaurant Casamar de Llafranc. El reconeixement es farà el 10 de juny en un acte a l'espai del peix del port de Palamós.