Els centres de distribució d'aliments atenen el 5,5% de la població gironina

Quasi la meitat de les famílies usuàries reben cistelles de menjar des de l'any 2013

Els nous centres de distribució d'aliments (CDA) i els 31 punts de distribució de menjar que hi ha a les comarques gironines atenen un 5,5% de la població total de les comarques gironines.

Segons recull la memòria del 2015, quasi la meitat (el 46%) de les 8.626 famílies usuàries d'aquest tipus d'ajuda reben cistelles de menjar des de l'any 2013. En total, durant el darrer any, han distribuït 111.119 cistelles o, el que és el mateix, gairebé 2,5 milions de tones d'aliments.

El gerent dels CDA de Càritas Diocesana, Caye Gómez, ha explicat que els beneficiaris són majoritàriament famílies amb pares a l'atur, originàries del país i que tenen fills sota la seva responsabilitat. De fet, el 45% de les persones ateses són menors d'edat.

Ampliació:

Els centres de distribució d'aliments (CDA) van néixer com a un recurs per ajudar a famílies que tenien dificultats per cobrir les necessitats alimentàries bàsiques. És un projecte de col·laboració entre Càritas Diocesana, la Diputació de Girona, "la Caixa", el Banc dels Aliments i els nou ajuntaments implicats. Actualment, hi ha nou CDA distribuïts pel territori i preveuen obrir aquest juliol un nou economat a Santa Coloma de Farners. En paral·lel, hi ha 31 punts de distribució d'aliments vinculats a Càritas que funcionen de la mateixa manera que els CDA.

El model seguit busca "fer una distribució justa i digna" dels aliments a les famílies que ho necessiten. Per això, els beneficiaris fan una aportació econòmica simbòlica per contribuir al manteniment del projecte. Totes les famílies arriben als CDA derivades pels serveis socials i, segons els ingressos que tinguin, els marquen quants aliments es poden endur. A partir d'aquí, cada família escull els aliments en base a què necessiten o el que més els agrada.

El gerent dels CDA de Càritas Diocesana, Caye Gómez, ha explicat que s'ha estabilitzat el nombre de famílies que necessiten recórrer als economats per complementar els aliments de casa. Durant el 2015, han atès 8.626 famílies (el 2014 en van ser 8.951), que es tradueix en distribuir aliments a 27.424 persones (28.598 el 2014). Això representa un 3,5% del global de la població de les comarques gironines però, segons Gómez, si s'hi sumen les persones que recorren als 31 punts de distribució de Càritas que complementen la xarxa de CDA, en total el 5,5% dels gironins necessiten ajuda per cobrir una necessitat bàsica com és l'alimentació.

Famílies amb fills

El perfil dels usuaris és el d'una família amb menors al seu càrrec i amb els pares a l'atur. Segons Gómez, també hi ha una cronificació de les famílies que necessiten el suport dels CDA. De fet, el 46% de les famílies recorren als CDA des del 2013 mentre que hi ha un 25% dels beneficiaris que són "rotatoris". "Per a una de cada quatre famílies millora la situació econòmica i ja no necessiten les cistelles però, per contra, una de cada quatre també s'incorporen per primer cop al projecte", ha detallat Gómez.

Cada família va a comprar als CDA cada quinze dies. Al llarg del 2015 han distribuït 111.119 cistelles (el 2014 en van ser 112.431) que, en total, són quasi 2,5 milions de tones d'aliments que tenen un valor de 2.807.289,63 euros. Caye Gómez ha ressaltat que encara que hi hagi hagut una lleu disminució en el nombre de famílies ateses, han aconseguit distribuir més tones aliments que el 2014.

A banda d'adquirir menjar, els usuaris dels CDA també participen en tallers d'empoderament. Durant el darrer any, 478 famílies han participat en 46 tallers formatius que tracten habilitats personals, economia domèstica, alimentació familiar saludable, salut i cura familiar, costura i estalvi o manteniment de la llar i estalvi.

En paral·lel, els CDA també contribueixen a inserir al mercat laboral persones en risc d'exclusió social. Durant el 2015 han contractat 15 persones com encarregats dels economats i mossos de magatzem. A més, en conveni amb el Departament de Justícia, hi ha treballat 26 persones a qui han commutat una condemna per Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC). La clau dels CDA però, segons han ressaltat, són els voluntaris que hi col·laboren. el 2015 han estat 207.

Contra el malbaratament

L'origen dels aliments que es distribueixen des dels CDA és divers. La majoria (el 77%) arriben gràcies a donacions en espècie i la resta (el 23%) són comprats per satisfer les necessitats. Molts vénen aportats pel Banc dels Aliments però també reben fruita i verdura per part del Departament d'Agricultura (són aliments que s'evita que es destrueixin perquè no es poden comercialitzar però sí són bons per consumir), de la Unió Europea o d'altres donacions. D'aquesta manera, a més, contribueixen a reduir el malbaratament alimentari i a conscienciar la població.

El pressupost dels CDA aquest any passat ha estat de 3,5 MEUR. El president de Càritas Girona, Ramon Barnera, ha destacat que és un projecte d'èxit però que no es pot quedar estancat i han de buscar fórmules imaginatives per anar-lo adaptant a les necessitats. En la mateixa línia, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha ressaltat que el projecte ha contribuït a "dignificar" l'atenció a persones que necessiten rebre aliments.