El jurat declara culpable l'home que va matar el fillol d'un capellà a Blanes

La fiscal demana que s'obri causa contra el mossèn i que el jutjat l'investigui per tràfic de drogues

El crim a casa del capellà de Blanes ja ha quedat vist per sentència. Després d'un dia de deliberació, el jurat popular ha emès el veredicte contra Eulogio Sol Lumalang, el filipí que va matar el fillol del mossèn al pis del passeig Pau Casals. El crim va tenir lloc la tarda del 5 de desembre del 2013.

El tribunal popular ha declarat el processat culpable d'homicidi amb abús de superioritat. No hi ha hagut fissures, i la decisió s'ha pres per unanimitat (amb els nou vots dels membres del jurat). Segons recull el veredicte, aquella tarda el filipí va pujar al pis del mossèn amb una bossa de plàstic on hi duia un ganivet.

Al domicili s'hi va trobar la víctima, un jove brasiler, i tots dos es van començar a discutir. Ràpidament, de les paraules van passar als fets. La víctima va aconseguir agafar el ganivet de cuina de la bossa, però Lumalang "li va prendre hàbilment" i va acorralar la víctima a la seva habitació. Allà, el processat "es va abraonar" damunt del jove i li va enfonsar el ganivet repetides vegades al cos.

Abús de superioritat

El jurat popular considera que concorre l'agreujant d'abús de superioritat perquè, en el moment de cometre el crim, Lumalang "era conscient" que el brasiler no tenia cap arma, i que això "disminuïa molt la possibilitat que pogués repel·lir o impedir l'atac". Al costat d'aquest agreujant, el veredicte li estima, però, dues atenuants: una molt qualificada de drogoaddicció i una altra d'obcecació.

Pel què fa a la primera, els nou membres del jurat es remeten per una banda als informes mèdics i, per l'altra, a la declaració que va fer el mateix acusat durant el judici. De fet, al llarg del veredicte, el tribunal dóna plena credibilitat al relat dels fets que Eulogio Lumalang Sol va fer davant l'Audiència de Girona.

El jurat subratlla que el filipí portava uns quinze anys consumit 'shabú' (una metamfetamina), i que era addicte al psicotròpic. I no només això. El veredicte també es fa ressò de la declaració que va fer el mossèn al judici, on va reconèixer que ell i Lumalang "consumien droga" i que al pis tenien pipes per prendre's el psicotròpic. De fet, aquest és l'únic moment en què el tribunal popular es creu allò que va dir el rector quan va declarar com a testimoni. A tota la resta del relat del crim que va fer el rector, el jurat no li dóna cap mena de credibilitat.

A l'hora d'estimar l'atenuant d'obcecació, novament, el jurat es remet a la declaració de l'acusat. El veredicte recull que, com va explicar Lumalang, en el moment de cometre el crim el filipí passava per un mal moment personal (havia perdut la feina). A tot això, subratlla l'escrit, s'hi sumaven les burles que li feien tant el mossèn com la víctima, "que el provocaven dient-li que sovint la seva dona i la seva filla pujaven al domicili a prostituir-se".

Per últim, el jurat popular s'ha oposat a què se suspengui l'execució de la condemna contra Lumalang un cop l'Audiència dicti sentència. Tot i això, però, el veredicte sí que estima (per cinc vots a favor i quatre en contra) que es proposi l'indult de la pena.

Investigar el mossèn per tràfic de drogues

Després de la lectura del veredicte, la fiscal Sandra Fagil ha sol·licitat que es condemni Eulogio Lumalang Sol a una pena de 10 anys de presó, i no s'ha oposat a què se sol·liciti l'indult parcial. Ha estat aleshores, també, quan el ministeri públic, per sorpresa, ha demanat que s'obri causa contra el mossèn. A parer de la fiscal, el jutjat l'ha d'investigar per un delicte de tràfic de drogues i substàncies psicotròfiques.

L'acusació particular, encapçalada per l'advocada Mireia Figa, ha demanat una pena de 12 anys i mig de presó. La lletrada s'ha oposat a l'indult i ha dit que, al seu parer, el tribunal no ha d'estimar l'atenuant d'obcecació, sinó que aquest va ser el mòbil del crim.

Per últim, l'advocat de Lumalang, Manel Mir, ha demanat que se'l condemni a 5 anys de presó. L'advocat també ha demanat al magistrat que, a l'hora de dictar sentència, tingui en compte que "molt poques vegades un jurat s'ha mostrat favorable a l'indult", i ha dit que se li sol·liciti per a la meitat de la pena.

Apartat de la litúrgia

El Bisbat de Girona ha explicat que, poc després del crim, al mossèn ja se'l va apartar de Riells del Montseny (d'on era rector) i que les úniques misses que oficiava ara, de manera esporàdica, eren al col·legi de les Monges Franceses de Lloret de Mar. Aquesta setmana, però, coincidint amb el judici, el Bisbat li ha demanat que s'abstingui de fer cap missa i se l'ha apartat de tota activitat litúrgica (amb el benentès que ja no tenia cap responsabilitat perquè està jubilat).

A partir d'aquí, el Bisbat de Girona estarà amatent als passos que faci el jutjat. Qualsevol altra decisió més enllà del què s'ha fet, però, ja s'haurà d'elevar al Vaticà.