Comença la consulta del correbou a Olot que finalitzarà el 7 de juny

L'alcalde de la ciutat ha votat a les vuit del matí fent una crida a la participació

La consulta del correbou d'Olot ha començat aquest dimecres a les vuit del matí i s'allargarà fins al dia 7 de juny a les vuit del vespre. Un total de 29.068 ciutadans majors de 16 anys i empadronats abans de l'1 de març d'enguany tenen l'oportunitat d'expressar si volen que aquest acte tradicional de les Festes del Tura segueixi fent-se responent 'sí', 'no' o en blanc a la pregunta 'Olot ha de deixar d'organitzar els correbous?'.

La consulta es fa de forma electrònica a través del web de l'ajuntament. Per als votants que no tinguin accés a Internet o que no sàpiguen com fer-ho poden adreçar-se a sis edificis municipals on se'ls ajudarà en tot el procés.

L'alcalde, Josep Maria Corominas, ha fet una crida a la participació després de votar puntual quan passaven pocs minuts de les vuit del matí des del consistori. "Tenia moltes ganes de votar després de parlar-ne durant tant de temps", ha reconegut tot seguit alhora que ha fet una crida a la participació. La consulta també inclou una pregunta sobre la variant d'Olot.

Ampliació:

A primera hora del matí s'ha constituït la mesa electoral electrònica per donar el tret de sortida de la consulta. Tot seguit, l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, ha votat tot explicant el procediment. "Fan falta dos minuts i no hi ha excuses perquè no participin", ha assenyalat. Ha votat 'sí' a les dues preguntes –és a dir que es deixin de fer els correbous i que la variant és una obra prioritària per a la ciutat-, tal com ja va explicar fa uns dies subratllant que aquesta era la seva opinió com a ciutadà i que com a alcalde tindria una posició neutral.

De nou ha fet una crida a la participació, tot subratllant que aquests són dos temes prou importants per donar una bona imatge de ciutat. També ha dit que l'actual equip de govern (CiU-PSC) vol conèixer l'opinió dels ciutadans abans de prendre decisions rellevants i ha recordat que després de l'estiu es farà una segona consulta per escollir el projecte del nou firal. Preguntat per la participació, Corominas, ha admès que no preveuen arribar als nivells d'unes eleccions generals però que aspiren a tenir una participació similar a la que hi va haver a la consulta de Tortosa el cap de setmana passat sobre el monument franquista i que va fregar el 30%.

Més del 85% d'Olotins ja poden votar

En aquesta votació s'inclouen els joves d'entre 16 i 18 anys (655 persones) que en comicis electorals no poden votar així com els estrangers empadronats a la ciutat. En total són 29.068 persones, més del 85% de la població que hi ha a Olot podran expressar la seva opinió. Segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya, a la capital de la Garrotxa hi havia 33.944 habitants el 2015.

Aquells que no tinguin accés a Internet o no tinguin prou coneixements de les noves tecnologies, poden adreçar-se a sis edificis municipals, com ara la Biblioteca Marià Vayreda o l'Oficina d'Atenció del Ciutadà on hi haurà persones formades per assessorar-los en les passos que caldrà seguir.

Precisament a aquest últim indret és on la Sílvia s'ha dirigit amb la seva mare i àvia. Ella ha estat l'encarregada de votar per elles des de l'ordinador que s'ha habilitat. Ha explicat que el sistema no és complicat però que creu que s'hauria d'haver ofert una altra plataforma, com ara votar físicament. "Hem trobat una senyora gran que viu en una masia i té problemes amb el correu postal i ja he quedat demà amb ella per ajudar-la". Aquesta olotina ha votat 'sí' a les dues preguntes. Sobre el correbou, defensa que és un espectacle que s'ha d'acabar perquè "no s'adiu amb la societat moderna com la volem".

Qui també ha volgut votar aquest matí ha estat en Josep, que ho ha fet des de les dependències de l'Ajuntament perquè a casa no té bona connexió. En el seu cas, la prioritat era votar 'sí' a la pregunta de la variant, perquè creu que és un tema molt important. "Per a mi el correbou és irrellevant i per això he votat en blanc", ha afegit.

Animalistes i taurins tenen un pla alternatiu

Des de la Fundació Fauna i les associacions que han donat suport a la campanya 'Olot sense correbous' defensen que aquesta és una tradició que comporta el sofriment dels bous i que per tant caldria abolir-la perquè "no encaixa" amb la societat actual. Ho ha recordat aquest dimecres el seu president, David Serramitjana, que feia una crida a la participació. Consideren que s'hauria d'arribar a un 50% perquè sigui prou representativa si bé ha recordat que la decisió final la prendrà l'equip municipal. En cas que s'imposi el 'no', és a dir, que es mantinguin els correbous, els animalistes tenen previst un 'pla b' que no han volgut avançar.

Per la seva banda, els taurins defensen que el correbou és l'espectacle més multitudinari de les Festes del Tura i que aquesta pràctica es remunta al 1636. La plaça, la més antiga de Catalunya, té un aforament d'unes 2.000 persones i segons el president de la penya taurina d'Olot, Pepe Amores, cada any hi ha un miler de persones que es queden fora perquè ja no hi ha localitats. Per altra banda, no volen sentir a parlar del patiment de braus perquè asseguren respectar totes les normatives vigents i que hi ha dos veterinaris que vetllen per l'estat dels animals.

Al marge de creure que la consulta és un "invent" de l'equip de govern, Amores anima a la gent a votar. Ara bé, també diuen que si finalment es decideix deixar de fer aquesta activitat estan decidits a "plantar cara" i "arribar fins al final", fins i tot per la via judicial. El president de la penya taurina recorda que Olot està inclosa al llistat de ciutats on s'organitzen correbous i que per tant estan emparats per la llei.

Les votacions de la consulta es podran fer fins al pròxim 7 de juny a a les vuit del vespre.