Una hípica de Castelló d'Empúries haurà de retornar 15.000 € per haver venut un cavall amb artrosi

El comprador ja va advertir que l'animal anava coix

El cas es remunta a principis del 2014. Aleshores, l'afectat es va interessar per un cavall pura sang criat a la Yeguada Senillosa, als Aiguamolls de l'Empordà. El dia que va anar a veure l'animal, com recull la sentència, el cavall coixejava "de manera ostensible". Des de l'hípica, però, li van dir que caminava malament perquè una pedra li havia provocat un hematoma a l'unglot.

El comprador va demanar parer a una veterinària, que ja d'entrada li va desaconsellar que comprés el cavall. De totes maneres, el client va tirar endavant l'operació. Abans, però, va demanar a la veterinària que li fes radiologies al pura sang, per confirmar que coixejava arran de la ferida i descartar que ho fes perquè patia alguna malaltia.

El contracte de compravenda entre l'afectat i la Yeguada Senillosa es va signar l'11 de gener del 2014. Aleshores, encara no havien arribat els resultats de les radiologies. Per això, el comprador va voler curar-se en salut, i va fer constar al contracte que, si l'animal era coix, el retornaria a l'hípica. Per al pura sang, en va pagar 15.000 euros.

Malaltia degenerativa

Quan van arribar les radiografies, els resultats no van deixar lloc a dubtes. El cavall patia osteoartrosi, una malaltia degenerativa que li afecta l'os i li provoca coixesa. Com que l'hípica no es va avenir a rescindir el contracte, el client va portar l'afer als tribunals. Un jutjat li va tombar la demanda, però ara l'Audiència de Girona –on va recórrer- li ha admès.

La sentència, emesa per la Secció Segona, anul·la la compravenda i obliga la Yeguada Senillosa a retornar els 15.000 euros que el comprador els va pagar per al pura sang. El tribunal considera que l'existència de l'artrosi ja de per si invalida la compravenda, perquè així es va fer constar al contracte. A més, la sentència també recull que, de fet, ningú compraria un cavall "que no es pugui muntar ni que tampoc pugui fer girs, trotar o galopar".

En venda a la web

A més, l'Audiència de Girona també s'estranya que, durant el litigi, la Yeguada Senillosa hagi tornat a posar el cavall a la venda a través de la seva web. Si ho fa, argumenta la sentència, és perquè l'hípica considera que n'és la propietària. Una postura que, com subratlla el tribunal, és "del tot incompatible" amb la pretensió de no haver de retornar els 15.000 euros al client.

Per això, la Secció Segona estima el recurs interposat pel comprador i obliga la Yeguada Senillosa a retornar-li el preu que va pagar per al pura sang. La sentència no és ferma i, en un termini de vint dies, s'hi pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem.