Una tapa i un gelat amb DO pels 50 anys de la Cantada d’Havaneres de Calella

Joan Roca i Jordi Domingo són els artífex dels dos plats

La 50a edició de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell arriba carregada d’iniciatives commemoratives pel mig segle d’aquesta tradició marinera al municipi.

La gastronomia és una de les protagonistes de l’aniversari, a través de la tapa ‘L’Havanera’ que Joan Roca ha creat per a l’ocasió i que s’ha presentat aquest dijous a Barcelona.

A més, el gelater Joan Domingo ha elaborat un gelat de cremat en motiu de l’aniversari. Entre les activitats especials d’enguany destaca la participació de Sílvia Pérez Cruz a la cantada del 2 de juliol, o l’edició del CD ‘Havaneres mestisses’, on el Grup Enderrock recopila cançons del repertori de joves grups catalans que versionen havaneres.

Ampliació:
 

Després d’haver presentat el gruix de les activitats commemoratives el passat mes d’abril, aquest dijous els diversos actors implicats en la celebració han posat l’accent en les iniciatives de caràcter gastronòmic i musical.

En un acte a l’antiga Fàbrica Damm a Barcelona, s’ha presentat –i catat- la tapa ‘L’Havanera’, un plat encarregat a l’equip del xef Joan Roca amb voluntat que “es converteixi en “una nova icona de la gastronomia empordanesa”, segons ha manifestat el regidor de Promoció Econòmica de Calella de Palafrugell, Albert Gómez.

‘L’Havanera’ és una tapa basada en la “senzillesa” –ha exposat Roca-, que té forma de ‘cubano’ i que uneix seitó amb anxova, embolicats amb una làmina fina de papada curada de porc i una última làmina de pa torrat. D’altra banda, el prestigiós gelater local Jordi Domingo, és l’artífex d’un gelat creat també ad hoc amb gust de cremat.

Joan Roca s'ha mostrat feliç de posar "la seva maquinària de creativitat" al servei de quelcom" tan emblemàtic com les havaneres", més enllà de l'efemèride". "Sempre ens tindreu al nostre costat, aprofiteu-nos"", ha dit als responsables municipals de l'Ajuntament de Calella de Palafrugell.

En l’àmbit musical, i com ja es va anunciar, Sílvia Pérez Cruz serà el nom propi d’aquesta edició de la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. La cantant nascuda a Palafrugell i filla del compositor i cantant d’havaneres Cástor Pérez pujarà a l’escenari de la platja del Port Bo la nit del 2 de juliol per participar en la Cantada, juntament amb els grups Bergantí, Peix Fregit i Port Bo.

A banda de l’acte oficial, tindrà lloc aquell mateix cap de setmana de l'1 al 3 de juliol un festival al voltant de la Cantada amb els concerts gratuïts de Sara Pi, Les Anxovetes, Eduard Gener, Unión Havanera, Els Cremats, Judith Neddermann, Sanjosex, Pau Alabajos, entre d'altres. Per altra banda, Andrés Calamaro, com ja es va anunciar, actuarà al festival de cultura i acció ÍTACA.

I més enllà d’aquella nit, el Grup Enderrock s’ha sumat a les celebracions del 50è aniversari de la Cantada editant un disc recopilatori de cançons actuals de grups mestissos catalans que versionen clàssics de l’Havanera. Destaca el fet que en la seva majoria no són creacions fetes per encàrrec en motiu de l’aniversari, sinó que formen part dels respectius repertoris dels grups i moltes d’elles ha estaven editades en els seus àlbums.

Pel què fa al cartell de la Cantada, obra de Tano Pisano, “vol plasmar al·legòricament” el lligam sentimental que existeix entre Calella i Cuba a través de les Havaneres. La imatge del cartell no es desvetllarà fins aquesta tarda, a Girona.

La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ha marcat els començaments dels estius a la Costa Brava des de 1966. Any rere any, cada primer dissabte del mes de juliol, l’esdeveniment ha aconseguit instaurar i consolidar una tradició musical i cultural que ha arrelat a Calella de Palafrugell, i que abans d’això s’escoltava únicament “en algunes tabernes”, ha recordat el regidor Gómez.