Agricultura crearà 15 places de sotsinspector d'Agents Rurals

La contractació tindrà un cost de gairebé mig milió d'euros

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) preveu destinar una partida de mig milió d'euros per crear 15 places de sotsinspector, una actuació que arriba en compliment d'una sentència. Ho ha anunciat la consellera d'aquest departament, Meritxell Serret, que ha assenyalat que en un màxim de dos mesos aquest tema, que havia quedat com a un "conflicte latent", ha de quedar resolt. Un termini que començarà a comptar en el moment en què s'aprovin els pressupostos de la Generalitat.

En paral·lel, també es farà un concurs intern per poder cobrir les necessitats d'aquest cos en el seu dia a dia. Aquesta actuació s'emmarca en el procés de reestructuració que el departament ha decidit impulsar, després d'haver cessat 11 comandaments d'acord amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 6 d'abril, que anul·la les resolucions de nomenaments definitius d'aquests llocs de treball. De les 11 persones afectades per la sentència que van ser cessades, 4 han ocupat altres llocs de comandament que ja tenien assignats prèviament, i 7 han retornat a les categories que ocupaven amb anterioritat al seu nomenament.

Des del DARP, s'ha aprofitat aquesta situació que s'arrossegava des de feia anys i que no s'havia afrontat per reestructura a fons el cos i "enfortir-lo" com a servei públic essencial. La consellera d'aquest departament, Meritxell Serret, ha expressat aquest dijous la "plena voluntat" i "convicció" per tirar endavant aquesta reformulació i poder tenir el cos d'Agents Rurals que el país "necessita i mereix". Ara bé, també ha admès que no es pot pretendre fer en quatre mesos allò que no s'ha fet en deu anys i que per tant serà un procés que s'anirà acomplint en funció de la disponibilitat pressupostària.

El Cos dels Agents Rurals és el cos de vigilància, control i col·laboració en la gestió del medi natural, de protecció i prevenció integrals del medi ambient de Catalunya. Els seus membres tenen la condició d'agents de l'autoritat i exerceixen funcions de policia administrativa especial i policia judicial.

Les seves funcions són la prevenció, vigilància, detecció i investigació dels incendis forestals; la vigilància, inspecció i col·laboració en la gestió de la protecció dels animals, la fauna, la caça i la pesca fluvial, dels espais naturals protegits, dels recursos forestals i flora protegida, i de les activitats extractives, els impactes ambientals i l'accés al medi natural, entre d’altres.

La consellera ha fet aquestes declaracions durant una visita al massís de l'Ardenya-Cadiretes on s'estan fent uns treballs de prevenció d'incendis.