El bloc de Salt, d'ocupat a arrendat

Els lloguers aniran dels 215 als 240 euros

Els pisos del bloc Salt, situat als números 91-93 del carrer Doctor Castany, estan tancats i barrats. S'hi han instal·lat portes blindades, reixes als balcons i al davant hi ha vigilància privada permanent. L'edifici, emblema de la lluita de la PAH, va quedar buit a principis de mes, quan les famílies i els activistes que l'havien ocupat per segona vegada van marxar-ne.

Aquesta situació, però, s'acabarà aviat. Després que la Sareb en cedís els 30 pisos per destinar-los a lloguer social, Governació i Ajuntament han acordat com serà el procés –i els requisits- per poder optar a un dels habitatges. D'entrada, ja n'hi haurà dos que no s'adjudicaran, i que es reservaran per atendre emergències habitacional. És a dir, famílies que es quedin sense sostre i a qui s'ha de donar una solució immediata.

Dos més es destinaran a entitats del tercer sector (perquè hi visquin persones amb discapacitats) i uns altres tres quedaran a disposició de l'Ajuntament (que hi vol impulsar un projecte social). Els 23 restants seran els que entraran dins el procés d'adjudicació, que s'obrirà dilluns vinent. Els interessats en accedir a un dels habitatges hauran de portar tres anys empadronats al municipi i tenen temps per presentar les sol·licituds fins al 17 de juny.

Els habitatges de lloguer social s'han dividit en tres grups, per poder garantir que els inquilins del bloc tinguin diversitat de rendes. D'entrada, sis seran per a famílies o persones amb ingressos anuals d'entre 5.000 i 8.000 euros; vuit pisos, per a rendes d'entre 8.000 i 15.000 euros, i els nou restants, a partir de 15.000 euros i fins al màxim establert que marca la llei.

Situacions d'emergència i lloguers assequibles

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha subratllat que aquesta fórmula permet combinar l'atenció a tots aquells qui passin penúries econòmiques –"5.000 euros anuals suposa cobrar-ne uns 400 al mes", ha recordat. Però, al mateix temps, també oferir lloguers assequibles a col·lectius com els joves o les persones grans.

"Allò que no volem és que el bloc estigui només per a situacions d'emergència; en reservarem per atendre aquests casos, però també volem garantir que determinats perfils de població, que ara no poden, puguin accedir a pisos de lloguer", ha dit l'alcalde, Jordi Viñas.

Tant Borràs com Viñas s'han felicitat que la cessió del bloc per part de la Sareb hagi permès resoldre una problemàtica que s'havia "enquistat". L'alcalde ha recordat que, en els darrers tres anys, el bloc del carrer Doctor Castany ha patit dues ocupacions. I que ara, gràcies a disposar dels pisos, "es podrà revertir la situació" ampliant el parc d'habitatge social al municipi.

De manera "immediata"

La intenció de la Generalitat i l'Ajuntament és que els pisos del bloc Salt es puguin omplir de manera "immediata". Encara no hi ha data tancada, però, perquè primer s'han d'arreglar els desperfectes que tenen alguns dels habitatges (uns treballs que assumeix la Sareb).

Després de tancar el termini de sol·licituds, es farà un sorteig públic per determinar qui seran els adjudicataris dels 23 pisos que sortiran a lloguer social. Tenen superfícies d'entre 61,72 i 69,35 metres quadrats. Els preus mensuals dels lloguers socials oscil·len entre els 215 i els 240 euros. Però això no treu que els inquilins puguin rebre ajudes implícites i addicionals, que permetran abaratir-los.

Entre els sol·licitants que no hagin estat admesos, es farà una llista d'espera (que també s'ordenarà mitjançant sorteig). Tindrà una vigència de tres anys.