Una de cada deu dones que dóna a llum al Trueta torna a casa abans de 24 hores

El Ministeri de Sanitat reconeix el procés d'altes precoces com a bona pràctica clínica

El Ministeri de Sanitat ha reconegut com a bona pràctica clínica el procés d'altes precoces de l'hospital Trueta de Girona, que consisteix a donar d'alta la mare i el nadó abans de les primeres 24 hores.

L'hospital fa dos anys que ofereix aquesta possibilitat a les mares que donen a llum, i el protocol s'efectua en un 10% dels prop de 800 parts de baix risc que s'atenen de mitjana cada any.

Per sol·licitar l'alta precoç, tant les mares com els nadons han de complir una sèrie de requisits: han d'haver tingut una gestació sense complicacions que requereixi vigilància postpart, un part vaginal eutòcic i a terme i un puerperi immediat sense complicacions ni incidències.

Si es donen aquestes circumstàncies i la mare s'hi mostra d'acord, li donen l'alta abans de les 24 hores, sota la supervisió dels professionals de pediatria i ginecologia. Simultàniament, pauten un circuit de seguiment de l'equip de llevadores i la infermeria pediàtrica.

Des de l'hospital programen per a la mare una visita domiciliària abans de 48 hores amb la llevadora referent de l'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) del Gironès-Pla de l'Estany. També programen una primera cita per al nadó, en aquest cas amb la seva infermera pediàtrica de referència, que s'efectua al Centre d'Atenció Primària (CAP) en els dos o tres dies següents. Al mateix temps, ofereixen a les famílies la participació al grup de suport a l'alletament matern del Trueta i els hi faciliten el telèfon d'urgències obstètriques per si fos necessària una consulta.

Segons informa el Trueta en un comunicat, l'experiència acumulada en les més de 200 altes precoces que s'han fet en dos anys des del Trueta serveix per afirmar que poder reduir l'estada hospitalària augmenta el grau de satisfacció de les famílies que s'hi acullen.