Roses posarà en funcionament una central de biomassa a mitjans de 2017

L'ajuntament ha redactat l'avantprojecte de la instal·lació

L'Ajuntament de Roses ha redactat un avantprojecte per a la creació d'una central de biomassa a la zona esportiva del Mas Oliva, amb què pretén dotar de calefacció i aigua calenta la piscina municipal, el pavelló poliesportiu i l'estadi.

L'actuació permetrà estalviar 32.000 euros anuals en combustibles, segons dades del consistori, i reduir de forma considerable les emissions de CO2. El cost de la inversió ascendeix a 482.000 euros, que es repartirien entre la Generalitat (50%), la Diputació de Girona (25%) i l'ajuntament (25%). Així mateix, s'ha optat als fons europeus FEDER, que podrien finançar la meitat de l'obra. El regidor de Medi Ambient del municipi, Carles Páramo, confia que la instal·lació entri en funcionament a mitjans de l'any que ve.

L'Ajuntament de Roses es va adherir l'any 2013 al Pacte d'Alcaldes, que estableix que les administracions públiques han de prendre el compromís de reduir les emissions de CO2 en almenys un 20% abans de l'any 2020. En el cas de Roses, aquest compromís es va plasmar en la redacció del 'Pla d'acció per a l'energia sostenible de Roses' (PAES), que preveu un total de 33 actuacions fins a l'any 2020, la posada en marxa de les quals repercutirà en una disminució de les emissions de CO2 d'un 32,11%.

Entre les actuacions previstes, que van des de l'optimització de l'enllumenat públic fins a mesures en la gestió de residus o en el transport rodat, s'inclouen projectes destinats a la millora energètica dels equipaments municipals. Un d'ells és la creació d'una xarxa de distribució de calor mitjançant una central tèrmica de biomassa que abastaria els equipaments esportius.

La solució aconseguiria un estalvi en el cost dels combustibles i una reducció important en les emissions de tones de CO2. El regidor de Medi Ambient del municipi, Carles Páramo, ha explicat que, encara que FEDER no els atorgui l'ajut sol·licitat, tiraran endavant amb el projecte, que s'aprovarà en junta de govern i que suposarà l'entrada en funcionament de la central a l'exercici 2017-2018.