Celrà i Viladamat es declaren insubmisos davant del Tribunal Constitucional

Les mocions han estat aprovades durant el ple

Els plens de Viladamat (Alt Empordà) i Celrà (Gironès) han aprovat per unanimitat una moció que els declara "insubmisos" a qualsevol ordre o sentència que dicti el Tribunal Constitucional. Els dos ajuntaments defensen que estan sotmesos "exclusivament a la voluntat popular emanada de la ciutadania" i, per tant, asseguren que no acataran decisions d'un tribunal que consideren que està "democràticament deslegitimat".

En la mateixa moció, els dos consistoris –governats per la CUP- defensen que, per a ells, les lleis catalanes suspeses pel TC estan encara vigents. Aquestes serien, per exemple, la llei d'igualtat entre homes i dones, la llei que prohibeix el 'fracking' o la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Viladamat va ser el primer municipi que, en un ple celebrat dilluns a la nit, va aprovar per unanimitat aquest moció, presentada per l'equip de govern de la CUP. Els sis regidors de la CUP van votar-hi a favor i també ho va fer l'única regidora a l'oposició, de CiU. Ara, Celrà també s'ha sumat a la iniciativa i també va aprovar per unanimitat aquest pronunciament durant el ple de dimarts a la nit.

Verges, que també està governat per la CUP, portarà al ple de finals de mes la mateixa moció i també es debatrà en consistoris on el partit forma part de l'equip de govern, com és el cas de la Bisbal d'Empordà.

Tant Celrà com Viladamat van ser dos dels consistoris investigats per l'Audiència Nacional per donar suport a la resolució del Parlament del passat 9 de novembre a favor de la desconnexió. Llavors, ambdós ajuntaments van anunciar que no pensaven col·laborar i que no enviarien cap tipus d'informació.

Ara fan un pas més i asseguren que no acataran cap sentència ni ordre que procedeixi del Tribunal Constitucional. El text de la moció, concretament, declara els ajuntaments "insubmisos a les sentències que dictamini el Tribunal Constitucional" i també assegura que "no s'obeirà" cap de les seves ordres.

Segons argumenta la moció, consideren que els municipis estan sotmesos "exclusivament a la voluntat popular emanada de la ciutadania" i, per tant, no assumiran ordres que vinguin de tribunals "democràticament deslegitimats".

Ratificar les lleis suspeses pel TC

En la mateixa moció també s'acorda "ratificar la vigència" de les lleis catalanes suspeses pel TC i, per tant, continuar aplicant les parts que afectin l'àmbit municipal de lleis com la d'igualtat entre homes i dones, la llei que prohibeix el 'fracking' o la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica.

Per últim, els dos consistoris insten la resta d'institucions del país "a defensar la legitimitat i legalitat" de les lleis aprovades al Parlament de Catalunya "en representació de la voluntat popular i els interessos de la majoria".