Transporten 1.500 metres cúbics de sorra de la platja de sa Riera de Begur a Llafranc i Tamariu

És una de les poques de la Costa Brava que no para de créixer per l'acció dels corrents marins

Begur ja portava un cert temps acumulant sorra de sa Riera en un racó de la platja, amb l'objectiu que s'aboqués en altres on en faltava. No només les de municipis del voltant, sinó també en cales del mateix terme (com la de can Malaret). Ara, després de rebre el permís preceptiu de la Generalitat, l'extracció de sorra ja ha tirat endavant.

Les màquines remouen aquests dies la sorra i la carreguen en camions. El seu destí: Llafranc i de Tamariu. En total, es preveuen extreure uns 1.500 metres cúbics de sorra de sa Riera, que aniran a parar a aquestes dues platges de Palafrugell. Tot i que el temporal ha obligat a paralitzar-hi l'abocament de sorra (perquè el mar se la podria tornar a endur) les feines a sa Riera avancen, amb les màquines apilonant-la.

L'alcalde, Joan Loureilo, es mostra satisfet que hagi arribat el permís. En aquest cas, com que a sa Riera aquestes feines no es consideren una regeneració (sinó una neteja i distribució de la sorra) n'hi ha hagut prou amb el vistiplau de la Generalitat. I per tant, no n'ha calgut cap de Costes ni del Ministeri de Medi Ambient.

Qui assumeix el cost del trasllat de la sorra és l'Ajuntament de Palafrugell. Primer, un cop acabi el temporal, els camions l'abocaran a a platja de Llafranc. I després, a la de Tamariu.

Aquesta és la segona vegada que s'extreu sorra de sa Riera per abocar-la a d'altres platges de la Costa Brava. La primera va ser ara fa tres anys, el 2013. Aquella primavera se'n van extreure uns 2.000 metres cúbics, que van dipositar-se a Sant Feliu de Guíxols. En total, es van fer uns 180 viatges amb camions i el cost de l'operació va rondar els 25.000 euros (pagats per l'ajuntament ganxó).

Doblar la superfície en 50 anys

Encarada cap al nord, la platja de sa Riera és una de les poques que creixen de la Costa Brava. Per una banda, perquè els temporals i corrents no s'emporten la sorra; i per l'altra, perquè el mar mateix hi fa aportacions. De fet, en els últims 50 anys, la platja gairebé ha doblat la seva superfície (passant de tenir 0,98 hectàrees a 1,73).

Ara fa deu anys, l'Estat va començarà redactar un projecte per acabar amb la problemàtica del creixement de la platja. El ministeri havia plantejat d'extreure la sorra per mar (aleshores, es comentava la possibilitat que fossin uns 30.000 metres cúbics, que s'abocarien a sa Tuna o can Malaret). Però d'ençà d'aleshores, no s'ha mogut res més.

L'alcalde de Begur, Joan Loureiro, assegura que l'extracció de sorra que s'està fent ara per abocar-la a Palafrugell, si bé permet reduir el volum que s'acumula a sa Riera, no soluciona el problema de fons. Loureiro reconeix que cal buscar una solució per frenar el fort increment de la platja ja que, cada any, segons estudis tècnics, sa Riera rep una aportació d'uns 3.000 metres cúbics de sorra.

I mentre a sa Riera en sobra, en d'altres llocs en falta. De fet, la llevantada d'aquests dies ha fet que el mar s'emportés la sorra que s'havia començat a abocar a Els Griells, a l'Estartit (on l'any passat, l'Estat va fer una reparació d'urgència al passeig). Ara, la zona començava a rebre aportacions de sorra, procedent del dragat del port. El temporal, però, que s'emportava la que s'hi havia abocat, ha fet posposar els treballs en espera que torni el bon temps.