Girona floreix

Milers de persones omplen la ciutat en la 61a edició de ‘Temps de Flors’

Tot i el cel encapotat i les quatre gotes que han caigut durant les primeres hores del matí, els visitants que estaven a Girona no s'han desanimat i han omplert des d’abans de les nou del matí els carrers de la capital gironina. Enguany, el certamen ‘Girona, Temps de Flors’ que arriba a la seva 61a edició s’allargarà durant nou dies, del 7 al 15 de maig. Disposa d’un pressupost de 400.000 euros i s’han ornamentat 134 espais amb 179 projectes florals. Des del consistori esperen rebre uns 200.000 visitants com en les últimes edicions.

Enguany, un miler de voluntaris han ajudat a les tasques de col·locació, ordenació i guiatge de les riuades de gent que des d’aquest dissabte omplen la ciutat. Per quart any consecutiu, les flors també es podran veure durant la nit, des d’una òptica totalment diferent. Serà aquest dissabte a la nit, el proper 11 i 14 de maig, quan els muntatges creats per entitats, escolars i empreses restaran oberts fins a la mitjanit.

Un any més, els espais tradicionals de la mostra floral com les escales de la Catedral de Girona – amb una catifa de gespa i finestres que mostraven la ciutat arreu del món- els patis dels carrers de la Força amb decorats ben originals creats amb diversos materials, el passeig arqueològic amb muntatges interessants – com les tasses de til·la, una llengua de menta, una cascada de llum que entrava per una finestra mitjançant flors o fins i tot la recreació d’un joc de taula de paraules, han estat alguns dels espais més visitats.

Les novetats triomfen

No obstant això, les noves localitzacions d’aquest any com l’edifici romà al carrer del Riu Galligants, les escales de la basílica de Sant Feliu, el trajecte fins a l’ermita del Calvari, la nova “platja” del riu Ter o els soterranis de Catedral han impactat, i molt. Sobretot, les “catacumbes” de la Catedral de Girona on, per primer cop, s’ha instal·lat un muntatge únic que uneix diversos sentits: el món visual, l’univers sonor i l’olfactiu. Un món màgic i oníric on els visitants poden deixar anar la seva imaginació.

“És un espai molt interessant i bonic. És el que més m’ha agradat de tots, és fresc, una idea nova que està molt ben executada”, ha explicat al Meritxell, veïna del barri vell de Girona. “M’ha impressionat molt, quan he entrat per la porta m’ha impactat, sembla com si entressis en un univers totalment diferent”, assegurava en Marc que ha accedit amb el seu pare als soterranis després de fer més de tres quarts d’hora de cua. “L’espera ha valgut la pena, han sabut aprofitar molt bé el joc d’ombres que proposa aquesta zona”, ha comentat la Reyes, veïna de Granada, qui ha assegurat que la seva ciutat natal també s’adorna amb flors un cop a l’any però que es tracta d’un projecte totalment diferent al que es pot veure aquests dies a Girona.


En concret, els soterranis s’han ornamentat de manera que semblés que els visitants entraven en un bosc màgic. Arbres misteriosos, flors exuberants típiques d’un bosc frondós fins a un desert àrid però rítmic. Música, fum i jocs d’imatges visuals s’entremesclen per conformar un muntatge únic.

Les fonts d'aigua també tenen un pes especial aquest any. Totes les que es troben al carrer de l’Argenteria, Nou del Teatre, Ballesteries, Calderers i la Pujada de la Catedral s’han adornat per a l’ocasió amb fulles, flors blanques i liles. D’altra banda, i com a cloenda de les activitats per commemorar el 30è aniversari de l’agermanament entre Albi i Girona, la ciutat occitana ha elaborat un projecte que es pot veure als jardins de la Torre Carlemany. També s’han fet intervencions especials sota els arbres del camí del Calvari, des del passeig Arqueològic fins a l'ermita.

Diversitat de materials i idees conceptuals

Un any més, els participants s’han bolcat per crear tota mena de muntatges conceptuals on es juguen amb materials com fusta, plàstic, testos, papers de colors, i, sobretot, vegetals com fulles o branques. Tot s’hi val per fer vibrar el públic. “És preciós, les flors són representatives de l’amor, la serenitat, la llum, tot allò bo”, assegurava una de les visitants, la Rosina Claror, veïna d’una petita localitat al costat de Perpinyà que anava engalanada amb tota mena de flors al cap. Ella, com les seves amigues, s’havien vestit per a l’ocasió ja que també s’han encarregat d’oferir un espectacle de cant coral en un dels museus gironins.


I és que aquest any, ‘Girona, Temps de Flors’ ha programat una agenda cultural paral·lela molt àmplia amb tota mena de concerts, espectacles, tastets i altres actes com el festival floral de curtmetratges exprés (han de ser curts de tres minuts entorn els espais florals), la inauguració de la 5a edició del ‘Girona, A Cappella Festival’ o la 12a edició del concurs d’aparadors i decoració interior que ha engrescat 152 establiments de restauració i allotjament turístic.

També hi ha previst un concert de campanes per l'11 de maig, a càrrec del musicòleg i campaner Llorenç Barber. La proposta, de l'Associació de Veïns del Barri Vell, busca posar en relleu el patrimoni històric i cultural que representen els tocs de campanes. Pel que fa a la restauració, els restaurants i locals de la ciutat ofereixen menús Gastroflors i, aquest dissabte a la nit, també s’estrenarà el muntatge especial que s’ha previst a les escales de Sant Feliu.

Una altra nova proposta d'aquest 2016 és la instal·lació d’un piano de cua del prestigiós Concurs Internacional de Música Maria Canals al pati del Museu d'Art perquè tothom qui vulgui pugui tocar alguna nota o peça.

Hotels plens

Des de l’Associació d’Hostaleria Girona i Radial, el seu president, Josep Carreras, ha detallat que fa tres mesos que els hotels de la capital gironina tenen ple aquest primer cap de setmana del certamen floral, sobretot durant la nit de divendres a dissabte. Un element més que mostra com ‘Girona, Temps de Flors’ s’ha convertit en un dels esdeveniments més multitudinaris de la ciutat. Durant aquest dissabte, pels carrers de la vila no paraven d’escoltar-se idiomes com francès, anglès, alemany i també s’ha pogut veure persones vingudes d’arreu de Catalunya i de l’Estat.

Pel que fa al dilema de cada any, s’ha tornat a repetir la mateixa situació. Part dels visitants assenyalaven que els encantaven els muntatges mentre que d’altres destacaven que calien més flors naturals.


“Els gironins obrim finestres i portes”

La inauguració oficial del certamen s’ha portat a terme a les onze del matí a les escales de la Catedral. Ha comptat amb l’assistència del conseller de Cultura, Santi Vila, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i d’altres representants polítics i d’entitats de les comarques gironines i de la batlle d'Albi, Stéphanie Guiraud, que ha dirigit unes paraules al públic tot afirmant que volen impulsar les unions i nexes amb Girona. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha volgut agrair l’esforç de tots els voluntaris i participants que han col·laborat per fer realitat el certamen d’aquest any. “El muntatge d’aquestes escales és la millor metàfora per demostrar que tenim les finestres obertes, que la ciutat obre totes les seves portes per acollir els visitants”, ha assenyalat.

“Redescobrim la ciutat a través dels patis i els muntatges florals; estem orgullosos de la nostra història, gent i feina”, ha reivindicat. Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, ha assegurat que ‘Girona, Temps de Flors’ s’ha convertit en el “jardí més gran d’Europa”.

Galeria d'imatges del "Girona, Temps de Flors"