Els turistes ja poden tornar a complir amb la tradició de fer un petó al Cul de la Lleona de Girona. Feia mig any que la columna de pedra no tenia els graons de ferro que permetien accedir a l'escultura, després que un turista morís en caure-hi.
Aquest dimecres, l'Ajuntament els ha tornat a instal·lar, incorporant-hi un passamà per fer més segur pujar-hi. "La idea és que, un cop a dalt, la gent s'agafi de la barana i baixi d'esquenes", ha concretat el tinent d'alcalde Joan Alcalà.
El tinent d'alcalde ha lamentat el "desgraciat accident" que ha obligat a fer el canvi, però també ha dit que, malauradament, "el risc zero no existeix mai". De moment, la família del turista de 75 anys que va perdre la vida no ha demanat responsabilitats al consistori. Els graons amb passamà s'han instal·lat complint terminis i coincidint amb l'arribada del Temps de Flors, que atrau multitud de visitants al Barri Vell.
Ampliació:
L'estàtua del Cul de la Lleona, un dels reclams de la ciutat, feia mig any que no tenia escales. Després que un turista de 75 anys morís en caure-hi el novembre passat, quan intentava complir amb la tradició de fer-li un petó, l'Ajuntament de Girona va decidir retirar l'estructura que hi donava accés. Constava de tres graons de ferro, i feia més de 20 anys que s'havia instal·lat a tocar de la columna, situada en un extrem de la plaça Sant Fèlix.
Aquest dimecres, l'estàtua ja torna a tenir escales. Els operaris de les brigades municipals han començat a instal·lar-hi una nova estructura esgraonada, que passa de tenir tres a cinc graons, i que incorpora un passamà de ferro en un dels costats.
A partir d'aquesta tarda, un cop ja s'hagin pogut fermar els graons de ferro a les llambordes de la vorera, els turistes que ho desitgin podran tornar a fer petons al cul de l'estàtua. Segons diu la tradició, qui ho fa s'assegura de tornar a Girona més endavant.
La nova escala està feta de planxa antilliscant i té una alçada aproximada d'1,40 metres. La casualitat ha volgut que s'instal·lés precisament el mateix dia en què, ara fa cinc anys, també es va tornar a col·locar l'estructura anterior (i que es va retirar arran de la caiguda mortal). Aquell cop, però, el motiu que hi va obligar va ser l'alerta arran de la grip A.
"Més segur i amb més garanties"
El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública ha explicat que la nova estructura amb passamà fa "més segur" poder fer el petó al Cul de la Lleona. Joan Alcalà, recordant el "desgraciat accident" que ha obligat a fer el canvi, ha admès que "el risc zero" malauradament "no existeix mai", però sí que la barana comporta que els visitants tinguin "més garanties" a l'hora de pujar a la columna.
El tinent d'alcalde també ha precisat que, al mateix temps que es permet complir amb la tradició, també és veritat que "en certa manera, s'ha de continuar mantenint" que petonejar el Cul de la Lleona suposi un mínim esforç. De fet, ja ha recordat que, quan ell era petit, l'única manera d'accedir-hi era enfilant-se a la columna.
"Ara ho hem fet més fàcil, mantenint l'atractiu però amb moltes més garanties", ha precisat el tinent d'alcalde. La idea, com ha explicat, és que després de fer el petó al cul, els turistes i visitants tornin a baixar fins a la vorera d'esquenes, agafant-se al passamà i reduint així el risc de patir una caiguda.
De moment, la família del turista de 75 anys que va perdre la vida no ha demanat responsabilitats al consistori. Els graons amb passamà s'han instal·lat complint terminis i coincidint amb l'arribada del Temps de Flors, que atrau multitud de visitants al Barri Vell. "El nostre compromís era que estiguessin col·locats coincidint amb una temporada en què tenim més visitants a la ciutat", ha conclòs Alcalà.