Una dona denuncia un capellà per abusar d'ella quan tenia 10 anys durant unes colònies a la Garrotxa

El cas ha prescrit perquè va passar el 1989

El cas que ara ha arribat als Mossos d'Esquadra es remunta al 1989. Aleshores, la denunciant tenia 10 anys i se'n va anar de colònies a Puigpardines, a la Garrotxa. Amb ells també hi va anar el capellà del seu poble, situat al Baix Empordà, perquè les vacances s'organitzaven des de la parròquia. En aquell temps, el mossèn tenia 54 anys.

Segons recull la denúncia, que ha avançat RAC1, la denunciant es va posar malalta durant les colònies i es va haver de quedar al llit. Aquell dia, la resta de companys del grup van marxar amb els monitors i a la casa de Puigpardines només hi van quedar la cuinera i el mossèn.

Va ser aleshores, sempre segons el relat de la denunciant, quan el rector va pujar a l'estança on hi havia la nena, en va abusar i la va amenaçar. "Tal com recull la seva declaració, li va dir que si ho explicava a algú, la mataria", recull RAC1.

La família de la nena, després que tornés de colònies, va prendre tres decisions. Van portar la menor al psicòleg, van denunciar els fets al Bisbat de Girona i van demanar a l'escola que la seva filla deixés de fer l'assignatura de religió (que impartia el mateix mossèn).

A la denúncia, la dona explica que els professors de l'escola no van posar-hi cap problema. Però segons recull la declaració, a la qual ha tingut accés la ràdio, el Bisbat –tot i la denúncia dels pares- es va "limitar" a canviar el mossèn d'església i el va traslladar del Baix a l'Alt Empordà.

Conversa gravada on reconeix els fets

Ara, 27 anys després d'aquells fets, la dona ha anat a veure el rector. Fa dues setmanes, la denunciant va anar a parlar amb el mossèn, que té 81 anys, i va gravar la conversa. Primer, segons consta a la denúncia a la qual ha tingut accés RAC1, el capellà li va dir que no recordava res, però a mesura que anaven parlant, va acabar reconeixent els abusos, li va demanar perdó i li va dir a la denunciant que oblidés el cas.

La dona va anar a comissaria, on va aportar la gravació i va presentar denúncia. Els Mossos d'Esquadra, tot i que el cas ha prescrit, l'han posat en coneixement de la fiscalia i dels jutjats per si consideren oportú investigar-lo i obrir diligències.

El Bisbat de Girona, per la seva banda, assegura que s'ha assabentat del cas arran de la denúncia. Des del Bisbat, asseguren que ho investigaran i, que si el relat de la denunciant és cert, actuaran en conseqüència, remetent-se al comunicat que van fer públic el passat 18 de febrer els bisbes catalans de la Conferència Episcopal Tarraconense, on reiteraven la seva condemna a qualsevol abús comès contra un infant o un menor d'edat.