El ple de Banyoles no retirarà la simbologia borbònica

En canvi la ciutat es declara 'municipi republicà català'

El ple de l'Ajuntament de Banyoles ha declarat la ciutat "municipi republicà català" en considerar que "aquesta fórmula de govern representa la concreció dels principis de llibertat i igualtat millor que les altres". La moció, presentada per ICV-IdB, ha patit algunes modificacions, com ara excloure la retirada de la simbologia borbònica de la ciutat que finalment no s'ha inclòs al text aprovat i l'especificitat de municipi "català" que no estava contemplada inicialment.

Aquestes correccions han fet que CiU, que governa amb majoria, anunciés contra pronòstic la seva abstenció, permetent que la moció prosperés amb els vots a favor de la resta de forces a l'oposició, Junts per Banyoles-ERC, la CUP i ICV-IdB. La moció també declara la família reial espanyola "no representativa de la ciutadania banyolina" i afirma que l'Ajuntament de Banyoles i els seus membres no acudiran a cap acte on hi hagi la monarquia espanyola.

Precisament aquest punt és un dels que menys ha agradat a CiU, que ho ha titllat d"excloent" i ha defensat la necessitat de "no anar en contra de ningú", segons paraules de l'alcalde, Miquel Noguer. Precisament, Noguer ha volgut deixar clar que com a alcalde no deixarà d'assistir a cap acte on hi hagi la família reial si considera que és d'interès per a la ciutat i ha recriminat que mocions d'aquest tipus, lluny de generar cohesió entre els grups independentistes el que fan és fomentar la divisió.

Per la seva banda, la CUP i Junts per Banyoles-ERC han reclamat un encaix més català del text de la moció on es reivindica els valors republicans en la gestió municipal. Per això s'ha acordat especificar el terme de "municipi republicà català" al text definitiu.

Fetes aquestes correccions i contra tot pronòstic, el ple de l'Ajuntament de Banyoles ha aprovat la moció amb l'abstenció dels 9 regidors de CiU i els 8 vots a favor dels regidors de l'oposició.

Durant la sessió d'aquest vespre, també s'ha aprovat una moció a favor de la reforma horària presentada per Junts per Banyoles i la de donar suport als ajuntaments investigats per l’Audiència Nacional arran de la defensa del dret a decidir que ha portat la CUP. Totes dues s'han aprovat per unanimitat.