Els gironins surten al carrer a l'espera d'una tarda de Sant Jordi passada per aigua

El llibreters preveuen vendre un 5% més que l'any passat

A primera hora del matí el sol llueix amb força però la previsió meteorològica amenaça amb aigualir la festa. Els gironins han sortit ben aviat de casa i han omplert la Rambla de la ciutat per tafanejar entre les últimes novetats en llibres i comprar roses de tot tipus i colors.

Els llibreters preveuen vendre un 5% més que l'any passat i que tornin a brillar amb força els escriptors gironins, com Rafel Nadal o Núria Esponellà. La presidenta dels llibreters, Carme Ferrer, ha explicat que aquest any també desperten molta expectació els llibres relacionats amb el president Carles Puigdemont. Bona part dels escriptors de les comarques gironines han participat aquest dissabte en el tradicional esmorzar literari organitzat per la Generalitat i que enguany està dedicat a la figura de Víctor Català.

La Diada de Sant Jordi ha arrancat, a les comarques gironines, amb el ja tradicional esmorzar literari que organitza la Generalitat i que aplega un centenar d'escriptors, editors i llibreters als serveis territorials de Cultura. L'acte, aquest any, ha girat entorn a l'homenatge a Víctor Català, que fa 50 anys que va morir a L'Escala.

El director dels serveis territorials de Cultura, Francesc Ten, ha llegit un fragment d'una poesia que Caterina Albert (la dona que s'amagava darrere el pseudònim de Víctor Català) va dedicar a la ciutat de Girona. "Girona antiga és noble com una posta d'or/ Té flaires de museu i quietuds d'arxiu…/ És un passat present, un quelcom mort que viu…", versa un dels seus poemes sobre la ciutat.
 

La periodista Eva Vázquez ha estat l'encarregada de fer una glossa per explicar qui era Víctor Català i ha instat a continuar allargant en el temps innecessàriament aquets record constant a que darrere del pseudònim hi havia una dona. Segons ha ressaltat, Caterina Albert va portar fins a l'extrem la construcció de la seva dualitat, d'una banda el de dona de bona família de L'Escala que feia de perfecta amfitriona, abnegada i modesta i, de l'altra, Víctor Català, un dels escriptors cabdals del modernisme català.

Més alegria

Des de primera hora del matí, la Rambla de Girona s'ha emplenat de gom a gom de persones que tafanejaven entres les darreres novetats literàries, intentaven aconseguir un exemplar firmat pels autors o compraven les roses. "Ens influeix molt que és dissabte i tothom sortirà als carrers, aniran a les nostres llibreries i la rambla estarà plena", ha afirmat la presidenta dels llibreters gironins, Carme Ferrer, que espera que la pluja no aigualeixi una Diada a priori immillorable per al sector.

"Hem passat anys molt difícils i ara estem repuntant una mica, portàvem anys estancats i pensem que pujarem, la previsió és d'incrementar les vendes un 5%", ha explicat.

Ferrer ha recordat que el comprador gironí sempre és molt fidel als autors de la terra, que solen encapçalar el rànquing com a més venuts. Segons destaca, aquest Sant Jordi despunten molt Rafel Nadal i Núria Esponellà.
 

"Clar que m'agradaria estar entre els més venuts, però ho deixo tot a l'atzar i als lectors, hi ha llibres molt bons i de molts autors i tot juguem al mateix joc", ha explicat Esponellà que presenta aquest Sant Jordi La filla de la neu. "Està ambientat a la Vall de Núria i és la història d'un enginyer del tren i una dona de muntanya que acaba realitzant el seu somni", ha explicat. El rerefons de la novel·la, afegeix, "com davant de circumstàncies que no podem controlar a la vida, podem escollir la nostra actitud".

S'estrena aquest Sant Jordi Montse Castaño amb el seu primer llibre, La dolça Caterina. Ambientat a L'Escala, aborda com afecten a una vida les decisions preses pels avantpassats. "A cada casa hi havia una Caterina i, en una obra ambientada a l'Escala, tenia clar que un dels personatges principals s'havia de dir Caterina", ha explicat l'autora que no amaga aquest vincle amb Caterina Albert.