Dos alumnes de la UdG incrementen la seguretat en contenidors de reciclatge de paper i cartró

S’estan provant a Madrid

Dos estudiants de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Girona (UdG), Maria Gómez i Jordi Tur, han quedat finalistes en un concurs per trobar nous sistemes que permetin evitar o disminuir els furts i accidents que succeeixen als contenidors de reciclatge de paper i cartró. El seu disseny ha estat escollit entre 96 propostes.

Es tracta d’un concurs d’idees adreçat a estudiants universitaris, impulsat per les empreses Recipap i Ecoembes. Del seu prototip s’han fabricat 25 unitats que ja s’han instal·lat pels carrers de Madrid. Durant quatre mesos estaran en període de proves i, posteriorment, els responsables del concurs avaluaran els resultats dels tres sistemes finalistes i n’escolliran un per implementar-ho a tots els contenidors coneguts com a ‘iglú’ de tot l’Estat. El tribunal tindrà en compte l’eficàcia tècnica del sistema, el cost de fabricació, el baix nivell de perillositat per als ciutadans i també per als possibles infractors que cometen els furts.

Ampliació:

En els últims anys, sobretot a Madrid, s’ha registrat un augment del furts que ha fet que cada vegada es reculli menys paper i cartró dels contenidors de reciclatge instal·lats a la via pública. Per això, les empreses Recipap i Ecoembes van decidir llançar un concurs d’idees adreçat a empreses i estudiants universitaris per pal·liar aquesta situació. Tenen previst premiar les propostes que impedeixin o dificultin aquesta mena de robatoris que, a vegades, deixen els contenidors malmesos o inoperatius.

Dos estudiant del grau en Enginyeria Mecànica de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdG han quedat finalistes. En total, s’hi havien presentant 96 dissenys d’arreu d’Espanya. Del prototip que han ideat s’han fabricat 25 unitats que ja s’han col·locat als carrers de Madrid on, durant quatre mesos, estaran en període de proves. Posteriorment, els responsables del concurs avaluaran els resultats dels tres sistemes finalistes i n’escolliran un per implementar-lo a tots els contenidors de l’Estat. Tindran en compte l’eficàcia tècnica del sistema, el cost de fabricació, el baix nivell de perillositat tant per als ciutadans que col·laboren reciclant com per als possibles infractors que vulguin emportar-se cartró o paper del seu interior.

“Un sistema senzill que utilitza elements reciclables”

La Maria Gómez i en Jordi Tur estan convençuts que “la constància” els ha permès quedar finalistes en aquest concurs. “Confiem l’un en l’altre. És un projecte en què havíem de ser constants”, assenyalen. Els joves han comptat amb la orientació del professor Xavier Espinach. “Hem après moltes coses, hem aplicat els coneixements de la carrera perquè ens hem trobat amb problemes reals i els hem hagut de resoldre dins un calendari molt marcat”, afegeixen els alumnes.

Els dos estudiants destaquen que el sistema que han ideat és “senzill, barat, universal i segur”. “La senzillesa de les coses és el que funciona millor, a més, és un sistema barat que utilitza elements reciclables”, detallen. “No podem dir que és com un fill però sí que és un disseny nostre i ens fa molta il·lusió”, asseguren.