El 76% d'alumnes de la darrera promoció a l'IES La Garrotxa tenen feina

Només un 4% es troba a l'atur

L'institut d'Ensenyament Secundari La Garrotxa ha donat a conèixer aquest dimarts els resultats d'un estudi que porta fent des del 2006 sobre la inserció laboral dels alumnes. Les dades del 2015 indiquen que només un 4% dels joves que van acabar els estudis aquell any encara no han trobat feina. És la millor xifra dels últims deu anys, només superada per la del 2007, quan tots els alumnes van entrar al mercat laboral. El director del centre, Jordi Antiga, ho atribueix al fet que intenten ajustar l'oferta formativa a la demanda del mercat laboral però també a la bona relació que hi ha amb les empreses. I és que, segons diu, cada cop vénen a buscar més estudiants quan han de contractar personal perquè el centre s'ha convertit en un "punt de referència".

Aquest 4% d'atur contrasta amb la mitjana d'atur dels joves d'entre 16 i 24 anys a Catalunya, que actualment és de prop del 42%. Antiga recorda que els nivells d'ocupació dels estudiants de Formació Professional (FP) ja solen ser positius però explica que darrerament han observat un "repunt" de la demanda d'alguns sectors que busquen més mà d'obra qualificada.

A partir de l'any que ve, l'institut completarà la formació en tres sectors estratègics a la comarca, com són l'alimentació, el plàstic i la mecànica. Serà un grau superior nou dedicat a la mecatrònica industrial que donarà continuïtat als estudis de grau mitjà de manteniment electromecànic que actualment tenen una bona acollida. A banda d'aquests estudis, el centre també ofereix altres cicles de grau mitjà o superior com el de jardineria i floristeria, cures auxiliars d'infermeria, confecció i moda o laboratori de diagnosi clínica, entre d'altres.

Augmenten els graduats que treballen i estudien

L'estudi també indica que un 76% dels estudiants de l'última promoció han trobat feina. D'aquests, un 51% només treballen mentre que un 25% han decidit continuar formant-se. Aquest últim col·lectiu –els que combinen estudis i feina- ha tornat a créixer després que en els últims anys s'anés reduint. De fet, cal remuntar-se a l'any 2007 quan hi havia un 28% dels joves enquestats que combinaven la feina i els estudis, tres punts més que l'any passat. Des de llavors i fins a l'any 2015, aquest percentatge s'havia anat reduint. El nivell més baix dels últims deu anys va ser el 2011, amb només un 4% d'alumnes que combinaven els estudis amb una feina.

Per altra banda, el 83% dels graduats creuen que estudiar aquests cicles els ha facilitat l'accés al mercat laboral. La sotsdirectora d'FP del centre, Carme Espuña, ha destacat la bona preparació professional amb la que surten els alumnes i la prova, segons ha dit, és que del total d'alumnes que treballen, tres de cada quatre ho fan en feines relacionades amb el que van estudiar.

Pel que fa al tipus de contractació, el 61% dels que treballen tenen un contracte temporal, un 27%, indefinit i un 4% treballa pel seu compte, mentre que el 4% restant no queda especificat en l'estudi. Segons el centre, es preveu que la majoria d'alumnes que tenen un contracte temporal passin a ser indefinits en un curt període de temps.

L'estudi també ha preguntat pels salaris a aquells que treballen a jornada sencera. Del total, un 59% diu cobrar uns 1.100 euros nets mentre que un 27%, entre 1.200 i 1.500 euros i un 14%, al voltant de 800 euros.

L'informe s'ha elaborat a partir d'enquestes fetes a 113 joves de la promoció del 2015 –la pràctica totalitat perquè només dos alumnes no van poder ser localitzats- quan feia mig any que havien acabat els estudis al centre.

L'aposta per la formació a l'estranger

Des de fa uns anys, l'institut participa en programes de mobilitat internacional perquè els estudiants puguin fer pràctiques a empreses de l'estranger. Els bons resultats han fet que el centre hagi decidit doblar les places per aquest any i oferir-ne un total de 18 amb el programa Erasmus +. Podran formar-se a països com ara Portugal, França, Alemanya, Irlanda o Suècia, entre d'altres.

En Ricard Casas és un dels alumnes del cicle superior d'Automatització i Robòtica Industrial que l'any passat va participar-hi. Gràcies a aquella experiència, ara té molt bones perspectives laborals a una empresa de la comarca. Durant dos mesos, va treballar a una firma de Gal·les que fabricava peces per a sectors com l'automobilístic. Allà va poder practicar amb robots i va aprendre el vocabulari tècnic en anglès per poder fer aquesta feina. Uns coneixements que l'empresa garrotxina va valorar molt positivament durant l'entrevista. Actualment li han fet un contracte de mitja jornada però la previsió és que d'aquí a uns mesos ja passi a complerta. Segons Casas, "si no hagués anat a l'estranger, no hauria aconseguit aquesta feina" i per això ho recomana a tots els joves.

L'IES La Garrotxa té actualment uns 1.200 alumnes.