Els pescadors engeguen amb optimisme la temporada del sonso

Les primeres embarcacions assoleixen els 80 kg de captures permès en poc menys de dues hores

Les 26 barques censades als ports d'Arenys de Mar, Blanes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i l'Estartit per a la captura de sonso han tornat a feinejar aquest dilluns, després de nou mesos d'aturada pel tancament de la flota. La decisió es va prendre el juliol passat en observar-se una important caiguda de les captures i amb l'objectiu de propiciar una recuperació biològica dels caladors.

Els primers pescadors que s'han fet a la mar ja han pogut comprovar que això ha estat així i en poc menys de dues hores les quatre embarcacions que han partit del port arenyenc han assolit els 80 quilos de captures permès. Toni Cardó, un dels pescadors amb barca al port d'Arenys de Mar, explica que "les perspectives són bones" per aquesta temporada i augura unes bones xifres de vendes per a un peix "molt estimat" que ha estat molts mesos absent als mercats i restaurants.

"Hem agafat 70 o 80 quilos. Ara a veure com va la venda, però després de tants mesos esperem que vagi molt bé", explica Toni Cardó de camí a port. Les barques han sortit del port d'Arenys de Mar puntualment a les set del matí i pocs minuts abans de les nou ja descarregaven les captures a la llotja.

La feina s'ha fet prou ràpida en aquesta primera jornada després que s'hagi posat fi al tancament de la flota. Les quatre barques del port arenyenc han calat davant de la costa de Sant Pol de Mar i Canet de Mar, on ja feinejaven ara fa nou mesos, quan es va decidir aturar les captures per afavorir la recuperació biològica d'uns caladors que anaven a la baixa

"Aquest sonso no ha criat aquí, ha criat més endins i ara s'apropa a les platges on l'aigua és més calenta. Vam plegar perquè no hi havia sonso, però el peix ja té aquests cicles i passa amb totes les espècies. Toquen dos anys bons per un de dolent", reflexiona aquest pescador en relació a les mesures per a la cogestió de la pesca.

Segons detalla Cardó, les sonseres ja fa vint anys que treballen amb aquest sistema. Hi creu, però no el veu com una fórmula màgica: "Abans no anàvem units i si un agafava 500 quilos, l'altre en volia fer 700. Ara tenim el pes regulat i tothom ho compleix. En pesquem menys i semblava que d'aquesta manera no s'hauria d'acabar mai".

Ara el Comitè de Cogestió del sonso ha tornat a autoritzar la pesca després d'un exhaustiu seguiment científic dels caladors. Sembla que torna a haver-hi peix en abundància, però per precaució les captures es mantindran en els 80 kg per embarcació i dia, com abans del tancament.