ERC de Girona demana que s'actualitzi l'ordenança sobre serveis funeraris

Volen que s’executi una recomanació del Defensor de la Ciutadania

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona va preguntar en el Ple municipal de dilluns sobre una recomanació del Defensor de la Ciutadania, en què apuntava a l’actualització de l’ordenança sobre serveis funeraris, ja desfasada.

La portaveu del grup ha insistit en què “cal eliminar les restriccions actuals i permetre una liberalització del mercat”, ha afegit, “amb l’objectiu que més empreses puguin prestar el servei i que la competència afavoreixi la reducció de preus”.

Recomanació del Defensor
 
El regidor Martí Terés va explicar en el Ple municipal que el Defensor de la Ciutadania, en data 15 de març, va recomanar “deixar sense efecte l’Ordenança general sobre la prestació dels serveis funeraris en el municipi de Girona” i també “iniciar els tràmits per a la redacció d’una nova regulació normativa de la prestació d’aquests serveis” en observança de les lleis jeràrquicament superiors. Maria Mercè Roca ha apuntat que “l’ordenança a Girona no és vigent perquè contradiu un principi bàsic del Dret: la jerarquia normativa”, en el sentit que una norma de rang inferior -l’ordenança o reglament- no pot contradir ni la Llei ni la Directiva Europea, amb una regulació de tall liberalitzador.

Registre de serveis
 
Maria Mercè Roca ha defensat que “la competència pot ajudar a rebaixar preus”, que és l’objectiu d’ERC-MES. En aquest sentit, el grup municipal ha demanat el registre dels serveis prestats per l’empresa funerària en el darrer any, “per tal de comprovar empíricament quins tipus de serveis presta l’empresa amb més freqüència, així com la mitjana del seu cost”. Ho han demanat en virtut de l’article 26 de l’Ordenança de serveis funeraris vigent, que obliga a l’empresa a tenir a disposició de l’Ajuntament aquest registre.
 
La resposta del govern, en data 6 d’abril, és la següent: “us comunico que s’ha sol·licitat a l’empresa [...] que ens faciliti, el més aviat possible, les dades del registre dels serveis prestats” fet que evidencia, segons Roca, que “el govern no està duent a terme la seva tasca de supervisió i control” al no disposar d’aquest registre “fins i tot malgrat les darreres polèmiques sobre la qüestió”. Roca ha afegit que “almenys ens alegrem que gràcies a la nostra acció d’oposició movem el govern a complir amb les seves obligacions ordinàries”.

Alternatives
 
Per últim, Maria Mercè Roca ha recordat que a més d’actualitzar l’ordenança municipal per adequar-la a la Llei, ERC-MES ja va proposar fa un mes i mig la creació “d’un tanatori públic que doni servei a l’àrea urbana de Girona en un règim de lliure concurrència amb el sector privat”. Es tractaria, segons el grup, d’un tanatori “amb un catàleg de serveis bàsics, sense servei d’incineració i a preus baixos”. La justificació d’aquesta proposta és que “l’administració té el deure d’intervenir en el mercat quan aquest no assegura l’accés de tots els ciutadans a un servei bàsic per raons de capacitat econòmica”.
 
Per últim, Maria Mercè Roca ha denunciat la “paràlisi” del govern en aquest tema, que “encara no ha proposat l’actualització de l’ordenança quan això és un imperatiu legal” ni tampoc ha estudiat “alternatives que permetin que els ciutadans de Girona hagin de pagar menys davant de la defunció d’un ésser estimat”.