El 36è Festival de Torroella de Montgrí recorrerà set segles de música

Música antiga, veus solistes i piano són els tres eixos del programa d’aquesta edició del certamen

El 36è Festival de Torroella de Montgrí, que se celebra del 30 de juliol al 19 d’agost, explorarà de quina manera la música ha “mogut i commogut” la humanitat en els últims set segles.

Ho farà amb un programa on la música antiga tindrà un lloc preeminent, a través de conjunt i intèrprets com l’Ensemble Micrologus, el director i flautista italià Giovanni Antonini, la soprano pamplonesa Raquel Andueza o el mestre Jordi Savall.

La veu i el piano són els altres dos protagonistes del festival, amb el conjunt Gabrieli Consort, el tenor Pene Pati o els pianistes Joaquín Achúcarro i el rus Nicolai Luganski. L’Auditori-Espai Ter serà l’emplaçament principal del festival, present també a altres indrets del municipi.

Ampliació:

Del ‘Llibre vermell de Montserrat’ (segle XIV) i fins al segle XXI, el Festival de Torroella de Montgrí resseguirà a través de la música els ‘effectus musicae’ que produeix la música en l’ésser humà, segons va descriure el compositor flamenc i teòric Johannes Tinctoris. Així ha descrit la directora del festival, Montse Faura, l’esperit de l’edició d’enguany.

Una edició la meitat dels concerts de la qual estan dedicats a la música antiga. L’ensemble Micrologus, referent de la interpretació de música medieval, oferirà la seva aproximació al ‘Llibre vermell de Monsterrat’; El director i flautista italià Giovanni Antonini oferirà amb el seu conjunt un repàs per la música instrumental europea dels segles XVI i XVII; La Cappella Neapolitana Antonio Florio interpretarà les composicions barroques de ‘Salve Regina; L’Acadèmia 1750 s’aproximarà al classicisme i el primer romanticisme amb el prestigiós violinista Giuliano Carmignola; A més, Jordi Savall, acompanyat per l’arpista Andrew Lawrence-King i el percussionista Frank MacGuire, farà un viatge “pel cor de les melodies celtes”.

Però el festival també resseguirà aquest viatge a través dels segles amb veus destacades. Entre altres, destaca la inauguració del certamen amb un recital d’àries i duos d’òpera am el tenor Pene Piati i la mezzosoprano nord-americana J’Nai Bridges, recent vencedora del concurs de cant Francesc Viñas. També hi actuaran el conjunt vocal britànic Gabrieli Consort, que sota la direcció de Paul McCreesh, recorrerà cinc segles de cants de lloança a la Verge Maria.

Un any més, el piano té una important presència en la programació, amb solistes, acompanyant un recital, amb música de cambra i com a acompanyant de veu solista. L’Orquestra Simfònica del Vallès, que ja va ser al festival l’any passat, acompanyarà el jove pianista rus Lukas Geniusas en la clausura del cicle.

El piano en recital tindrà com a protagonistes el basc Joaquín Achúcarro i el rus Nicolai Luganski. Pel què fa al piano fent música de cambra, tindrà una protagonista femenina, Katia Labèque.

La programació es completa amb el concert familiar ‘L’ocell prodigiós’, una recreació amb música de Stravinski, teatre gestual, màscares, titelles i projeccions del conte rus de l’ocell de plomes de foc que reneix de les seves cendres cada cinc-cents anys.

Al marge del programa oficial, i en paral·lel al festival, se celebrarà una nova edició del ‘Fringe’ amb una vintena de concerts gratuïts oferts per joves talents. La programació específica d’aquest cicle es donarà a conèixer més endavant.