El Departament de Cultura, a través del Museu d’Arqueologia de Catalunya – integrat en l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural- i el Consorci del Castell de Sant Ferran de Figueres han signat un acord de col·laboració per dinamitzar la recerca i la divulgació científica d’aquesta fortalesa, el monument més gran de tot Catalunya.
L’acord té com objectiu potenciar la investigació històrica, arqueològica, la conservació, restauració i preservació d’aquest monument.
A més, també es vol millorar la divulgació científica d’aquest castell i es té previst demanar la creació d’un dipòsit definitiu per emmagatzemar tot el material arqueològic que s’ha anat localitzat els darrers anys i el que es pugui descobrir en les pròximes intervencions que s’hi volen fer, sobretot en els glacis de la fortalesa.
El castell de Sant Ferran és la fortalesa més gran del segle XVIII amb baluards d’Europa.
Ampliació:
L’acord que s’ha presentat oficialment aquest dissabte regula la col·laboració de les dues institucions en la realització de treballs de recerca història i arqueològica, de conservació i restauració, i de transferència del coneixement potenciant el Castell de Sant Ferran com un espai per a la realització d’esdeveniments científics i de divulgació. En concret, s’han acordat quatre accions; en primer lloc l’assessorament en tasques d’identificació i classificació de materials arqueològics, especialment ceràmica i vidre. En segon lloc, s’ha decidit que es tirarà endavant la conservació del material arqueològic que hi ha al dipòsit temporal. En tercer lloc, les institucions han acordat que definiran els passos imprescindibles que el Consorci ha de fer per poder sol·licitar l’establiment d’un dipòsit definitiu per guardar tot el material arqueològic que s’ha localitzat en aquesta fortalesa. En últim lloc, es determinaran quines zones són les més interessants (com per exemple els glacis de la fortalesa) per realitzar-hi noves intervencions arqueològiques.
Amb aquest acord, el Museu d’Arqueologia de Catalunya es compromet a salvaguardar i difondre el patrimoni arqueològic del Castell de Sant Ferran i, d’altra banda, el Consorci podrà disposar d’equipament i suport d’abast nacional.
Capacitat per 6.000 homes
El Castell de Figueres tenia una capacitat per 6.000 homes i es tracta d’un element patrimonial de primer ordre. És el monument de majors dimensions de tot Catalunya, la fortalesa més gran del segle XVIII amb baluards d’Europa.
Propietat del Ministeri de Defensa, està gestionat pel Consorci del Castell de Sant Ferran, una entitat formada pel mateix Ministeri, l’Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya. Des del 1997 es visitable i s’hi porten a terme visites guiades de forma periòdica. Es troba situat sobre un petit turó, al final de la Pujada del Castell, i es va construir al segle XVIII sota les ordre de diversos enginyers militars entre els quals destaquen Pedro M. Cermeño i Joan M. Cermeño.
Ocupa una superfície de més de 32 hectàrees i el castell té un perímetre de 3.120 metres i està defensat per sis baluards. Un dels aspectes més curiosos i rellevants d’aquesta construcció són les cisternes que es van fer sota el pati d’armes del castell i on hi caben 10 milions de litres d’aigua.