Figueres inaugura l'ampliació del seu hospital que compta amb 6.700 metres quadrats més

Els treballs estan pressupostats en 18.550.000 euros

  • La consellera de Salut, Marina Geli, durant la visita a la part nova de l'Hospital de Figueres © ACN
    La consellera de Salut, Marina Geli, durant la visita a la part nova de l'Hospital de Figueres © ACN
  • La part est de l'Hospital de Figueres, inaugurada aquest diumenge © ACN
    La part est de l'Hospital de Figueres, inaugurada aquest diumenge © ACN

El nou servei d’Urgències ha doblat la seva superfície, passant a tenir 1.500 metres quadrats, amb espais diferenciats per a malalties lleus (el Punt d’Atenció Continuada, PAC), més complexes i una àrea d’observació. Una de les novetats és la creació de la Unitat de Cures Intermèdies, que permetrà l’atenció de pacients amb patologies més greus. S’obrirà de manera gradual ja que requereix una major intensitat de recursos, tant d’infermeria com d’aparellatge.

Nefrologia-Hemodiàlisi és un altre dels serveis que guanya espai amb el trasllat al nou edifici, ja que creix de 480m2 a 900m2. La sala principal de diàlisi disposa d’un box més dels que tenia fins ara, 16 boxos que ofereixen millors condicions als pacients. Aquest increment de la superfície també permetrà potenciar la diàlisi peritoneal, que ara disposa d’una sala pròpia. L’Hospital de Dia on, entre d’altres, es realitzen tractaments oncològics, té més capacitat, ha multiplicat el seu espai. Dels 7 punts amb què es treballava, s’ha ampliat el servei a 18 boxos, aportant més comoditat i privacitat als usuaris. Aquest augment de les instal·lacions possibilitarà que es pugui portar a terme un increment de l’activitat.

Anatomia Patològica també ha ampliat la seva superfície. Dels 270m2 que s’hi destinen s’ha fet una reserva d’espai perquè més endavant es pugui obrir una sala d’autòpsies. El servei de Laboratori i les Extraccions també han guanyat en espai, capacitat i confort.
 
Les proves complementàries com ecocardiogrames, proves d’esforç, holters, proves funcionals respiratòries, electromiogrames, o ecografies vasculars, es concentraran en un únic punt, la Unitat de Proves Diagnòstiques. Com la resta de serveis que es traslladen, Farmàcia amplia la seva superfície i, a més, passa a tenir accés directe des de l’exterior, per atendre als usuaris i fer la dispensació de fàrmacs als pacients que necessitin medicació hospitalària ambulatòria. Amb el canvi d’ubicació s’instal·larà una semiautomatització del magatzem, que permetrà un major control dels estocs i facilitarà el sistema de dispensació unidosi.

Farmàcia també passarà a tenir una “zona neta”, una evolució del sistema que hi ha actualment, amb una àrea de preparats estèrils i una altra de citostàtics, on es realitza un control dels fluxos d’aire i de les partícules, necessari per elaborar alguns fàrmacs. D’aquesta manera es reforçarà la capacitat d’oferir determinats tractaments a l’Hospital de Dia del centre. L’accés a tots els serveis del nou edifici, excepte el d’Urgències, es fa per l’entrada del vial Glòria Compte, paral·lel a la ronda rector Arolas; tot i que cadascuna de les plantes està a nivell de carrer, aprofitant el desnivell del terreny.
    
Un cop acabada la fase d’ampliació ha començat la de reforma dels espais que han quedat alliberats a l’edifici central. Les obres d’ampliació i reforma de l’Hospital de Figueres tenen un cost aproximat de 18.550.000€.