Volen museïtzar el jaciment medieval de l'Aubert als Hostalets d'en Bas

L'objectiu és evitar la seva degradació

El jaciment de l'Aubert es troba en una finca privada dels Hostalets d'en Bas que pertany al municipi de la Vall d'en Bas (Garrotxa). A pocs metres i delimitat per un pastor elèctric, hi ha un ramat de vaques que pastura en els mateixos terrenys. Des de l'any 2013 que no s'hi ha fet cap més intervenció arqueològica i per tant el jaciment està en risc de degradació. La zona on s'ha excavat està tapada amb teles de plàstic mentre que d'altres parts, com les sitges, han quedat al descobert.

L'Ajuntament ha demanat un ajut de 30.000 euros a la Generalitat, a l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per poder "activar aquest patrimoni" de la zona nord del jaciment, explica el tècnic de Cultura de l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, Xevi Collell, que recorda que és una zona estratègica perquè està molt a prop del camí ral i d'un tram del de Sant Jaume per on cada dia hi passen desenes de persones que en un futur també podrien visitar el jaciment.

El projecte que han redactat inclou una zona d'aparcament i un camí que resseguiria el jaciment on també s'hi instal·larien panells informatius amb reproduccions i dibuixos de l'època per entendre com era la vida quotidiana a la zona.

Un jaciment de gran interès per als investigadors

Des de l'any 2006, un equip d'investigadors de la UAB estudia aquest jaciment amb els resultats de les excavacions que s'hi han fet fins al 2013, moment en què es van deixar de fer per problemes de permisos i calendari. Des de llavors, s'ha excavat la zona nord d'uns 150 metres quadrats que ara volen museïtzar i que ha permès treure a la llum restes de valor. Es tracta d'un forn molt peculiar que permetia arribar a altes temperatures i d'un conjunt de sitges on s'emmagatzemava el cereal de fins a quatre metres de profunditat. També s'han trobat estructures domèstiques d'on vivien els habitants, fet que confirma que aquesta era una vila de producció agrària i ramadera, juntament amb braçalets de plata i una moneda romana.

"És molt interessant perquè hi ha totes les estructures domèstiques d'aquella època que ajuden a explicar com vivien", assenyala Collell, alhora que afegeix que "no hi ha gaires jaciments que datin tants segles d'història". Aquest jaciment va des del segle VI fins al VIII d.C i per tant és posterior a la caiguda de l'imperi romà.

Queda pendent d'excavar una petita part a aquest sector i a tot el sector sud del jaciment, on es va fer una prova amb georadar i també s'hi van detectar estructures. De cara a aquest estiu, s'ha tramitat ja la sol·licitud del permís d'excavació per poder reprendre els treballs però encara no se sap si es podrà fer.

La inclusió del jaciment al Campus d'Arqueologia de la UAB

Fa uns dies es va anunciar que aquest espai juntament amb el jaciment de la Dou situat al mateix municipi han passat a formar part del Campus d'Arqueologia i Paleontologia d'aquesta universitat. Es tracta d'una xarxa de cinc jaciments a diferents punts de Catalunya a banda d'aquests dos de la Garrotxa que destaquen per les seves peculiaritats i que es consideren rellevants per explicar el passat de Catalunya.

L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, explica que si una universitat de prestigi com la UAB ha decidit incloure-la al seu campus és perquè consideren que té un valor que cal preservar. Per això, el consistori vol museïtzar-ho. "Ens preocupa que aquest valor es pugui perdre perquè el jaciment es va degradant; cal un manteniment", conclou l'alcalde.