Mones de Pasqua solidàries amb el segell del pastisser Jordi Roca

La gelateria Rocambolesc destinarà tots els beneficis a la Fundació Mona de Riudellots de la Selva

És la primera vegada que Jordi Roca es decideix a fer una mona de Pasqua. El projecte arrenca fa sis mesos quan representants de la Fundació Mona es posen en contacte amb el pastisser del Celler de Can Roca per explorar possibles vies de col·laboració. L'artífex dels postres del millor restaurant del món va anar a veure els ximpanzés i conèixer l'espai on viuen. Aquella visita li va servir d'inspiració i, de seguida, va veure clar que calia jugar amb el joc de paraules aprofitant la mona de Pasqua.

Durant els darrers mesos, Roca i el seu equip han estat treballant per crear el que han batejat com "la mona més mona del món". El treball ha sigut multidisciplinar. Primer ha calgut la col·laboració de l'escultora gironina Montse Zorrilla, que ha creat la figura amb fang; després Àlex Canosa n'ha fet els motlles especials i l'equip que treballa a l'obrador del Rocambolesc ha convertit les figures en veritables mones de xocolata.

El treball és delicat, perquè les mones reprodueixen fidelment la fesomia i la postura dels ximpanzés, a més s'han fet dos models diferents (amb o sense flor) i també es fan realitat en tres sabors: xocolata negra, xocolata amb llei i xocolata blanca. "El treball per desemotllar les mones és molt delicat, cal anar molt amb compte que no es trenqui i és una feina de producció molt lenta", reconeix Roca.

Només disposen de dotze motlles per fer les mones i, per això, han fixat com a màxim una producció de 200 exemplars. "Volíem fer una cosa maca que entrés pels ulls, la veritat que el resultat és espectacular i ja tenim més demanda de la que podem assolir", reconeix Roca. Hi ha gent que truca per encarregar les mones i que es desplaçarà especialment fins a Girona per venir-les a recollir.

"Això és fantàstic perquè se sumen a la iniciativa solidària", ha reconegut el pastisser. Les mones costes 30 euros i tots els beneficis de les vendes aniran íntegrament a la Fundació Mona, que acull primats a les instal·lacions que té a Riudellots de la Selva.

Els pastissers gironins vendran més mones

D'altra banda, el Gremi de Pastissers Artesans de les comarques gironines preveu vendre entre 140.000 i 150.000 mones a la demarcació, unes 10.000 més que l'any passat. Els preus es mantenen similars als d'anys anteriors -oscil·len entre 20 i 40 euros en funció de la mida- i les mones més demanades continuen essent aquelles que incorporen figures de personatges que apareixen a la televisió.

El president del gremi, Josep Costa, subratlla que aquest augment de les vendes previstes no es pot considerar un signe de recuperació perquè "el dia a dia és mort" a les pastisseries, mentre que les diades "pràcticament sempre van bé". El sector preveu que les pastisseries de les zones de muntanya tinguin més vendes que les de costa, perquè les darreres nevades han reactivat l'ocupació aquesta Setmana Santa a prop del Pirineu gironí.

A més, Costa ha reivindicat la mona de pastisseria com a producte artesà i "del dia" en contraposició de les que es venen a les grans superfícies. "Aquestes mones fa mesos que estan fetes", ha subratllat.