Es desprèn tota la cornisa d'un edifici a Girona

S'han desallotjat nou persones i no s'han lamentat ferits

Ensurt a la carretera Barcelona de Girona. Els Bombers i la Policia Municipal han desallotjat les nou persones que viuen en un edifici després que tota la cornisa del bloc hagi caigut a plom. La canal que recull la pluja, i que no estava subjecta a la façana, s'ha desprès i ha arrossegat part de les teules, totxanes i l'arrebossat.

El bloc està situat just a tocar del centre comercial Hipercor. Sortosament, el despreniment no ha provocat danys personals, però sí que la runa ha abonyegat un cotxe que hi havia sota del bloc. Per precaució s'han desallotjat tots els veïns que viuen al bloc i també cinc persones més que estaven fent mudança per instal·lar-se al primer pis.

L'edifici no ha patit danys estructurals, però sí que les tasques per assegurar la façana i enretirar la runa han obligat a tallar durant més de dues hores la carretera Barcelona.
 


 

Ampliació:

El despreniment ha tingut lloc a quarts d'onze del matí. L'edifici, que té dues plantes, es troba a l'encreuament de la carretera Barcelona amb el carrer Santiago (de fet, la porta d'entrada la té al número 2 d'aquest darrer). Tota la canal de la cornisa que dóna a la carretera Barcelona s'ha desprès, ha caigut a plom damunt la vorera i la calçada i ha arrossegat cap avall la part superior de la façana i trossos del teulat.

Sortosament, la runa només ha abonyegat part d'un cotxe que aleshores circulava per sota del bloc. No s'han hagut de lamentar danys personals, però sí que per precaució, els Bombers i la Policia Municipal han desallotjat tot l'edifici. En aquells moments, al bloc hi havia dues persones de les nou que viuen al segon pis, cap de les quals ha pogut tornar a entrar a casa mentre han durat les tasques per sanejar la façana.

Al primer pis de l'edifici ara per ara no hi viu ningú, però sí que una família de cinc membres estava fent el trasllat per instal·lar-s'hi. A ells, tampoc se'ls ha deixat continuar la mudança.

Els Bombers han portat un camió-grua fins al lloc i han anat desprenent de la façana les parts que amenaçaven amb caure al carrer. El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, ha explicat que la canal que recull la pluja no tenia cap lligam amb la façana i que, "bé sigui per l'oxidació o per algun moviment", s'ha desprès i ha caigut.


Sense danys estructurals

Els Bombers i dos arquitectes municipals han comprovat l'estat de l'edifici i han vist que el despreniment no ha provocat danys estructurals. "Hem fet cates interiors al fals sostre, perquè sota la coberta de teules i ha bigues de fusta i volíem assegurar-nos que no tinguessin cap anomalia", ha precisat Cano. Ara bé, el despreniment de la cornisa sí que ha afectat part de la coberta del sostre, que s'haurà d'impermeabilitzar per evitar que entri aigua dins els habitatges si plou.

El regidor d'Urbanisme i Via Pública, Joan Alcalà, ha dit que els desallotjats podran tornar als seus pisos, tot i que s'haurà de reparar el sostre. Alcalà també ha explicat que els serveis tècnics de l'Ajuntament han mirat si hi havia denúncies o requeriments previs contra la propietat pel mal estat de l'edifici, i que no se n'ha trobat cap. "Els tècnics ara faran un informe valorant els danys i requeriran al propietari que ho arregli immediatament", ha conclòs.

Tot i que el despreniment ha quedat en un ensurt, sí que la runa que ha caigut a la calçada i el desplegament dels Bombers al lloc han obligat a tallar el trànsit en aquest punt de la carretera Barcelona (una de les artèries de la ciutat). La Policia Municipal ha desviat el cotxes pels carrers del voltant durant més de dues hores, quan tota la calçada ha quedat neta i s'ha pogut tornar a reobrir el trànsit.