Banyoles va rebre uns 50.000 visitants entre esportistes i acompanyants el 2015

La ciutat organitzarà enguany més de cinquanta proves esportives

La capital del Pla de l'Estany serà l'escenari de més de cinquanta proves esportives, algunes internacionals, durant el 2016. El calendari s'ha donat a conèixer aquet dilluns juntament amb els entrenaments dirigits per tres esportistes d'èlit – Marcel Zamora (triatló), Ester Guerrero (atletisme) i Albert Corominas (piragüisme i quadriatló).

L'objectiu és atraure visitants esportistes que vinguin a competir o a entrenar i que allarguin l'estada per conèixer el patrimoni cultural i de natura de la zona juntament amb els seus familiars o amics.

L'any passat, la ciutat va rebre uns 50.000 visitants entre esportistes i acompanyants, superant els 41.000 que es preveien l'any passat quan l'Ajuntament va anunciar un projecte a quatre anys per consolidar-se com a destinació de turisme esportiu a nivell internacional. Segons el regidor d'Esports, Jordi Congost, la ciutat ja està "al límit" a l'hora d'organitzar esdeveniments i no es preveu en un futur un increment de proves.
El projecte, que es va iniciar l'any passat, pretén consolidar Banyoles com a turisme esportiu i atraure visitants que vinguin a fer esport i entrenar-se. Ho ha explicat la regidora de Turisme, Joana Vilà, durant la presentació de les accions en aquest àmbit, que inclou un anunci publicitari que s'emetrà als mitjans i a les xarxes socials amb Marcel Zamora, esportista d'èlit de triatló, com a protagonista.

Precisament aquest barceloní resident a Banyoles des de fa cinc anys és un dels esportistes que oferiran entrenaments dirigits a aficionats del running amb qui compartirà les tècniques que han permès convertir-se en un campió d'Ironmans. També ho faran el piragüista Albert Corominas en la disciplina de quadriatló i l'atleta Esther Guerrero, tots dos reconeguts esportistes. En total es programaran dotze sessions i els grups són d'entre 8 i 15 persones com a màxim.

Al llarg del 2016, la ciutat acollirà més de 50 proves esportives, una xifra similar a l'any passat, on destaca per exemple el Campionat d'Espanya d'Aigües Obertes, el Campionat d'Espanya de Rem Absolut, el Triatló Popular de Relleus o els Jocs Emporion, entre d'altres. Aquest últim mourà 3.000 esportistes joves a banda dels seus acompanyants durant els dies 21 i 22 de maig.

El regidor d'Esports, Jordi Congost, subratllava que "no hi ha ciutat a Catalunya, Espanya i possiblement al món" que tingui fins a vuit campionats oficialment avalats i regulats com passa Banyoles tot i que també admetia que ja s'ha arribat "al límit". I és que l'equip de govern no es planteja ampliar el nombre de proves en un futur sinó seguir amb les que ja hi ha en els esports en què s'ha especialitzat Banyoles. En tot cas es podria incloure aquelles que siguin excepcionals però de forma puntual.

L'esport porta unes 50.000 persones durant el 2015

L'any passat, Banyoles va rebre uns 50.000 visitants entre esportistes i acompanyants, superant amb escreix les previsions que parlaven d'uns 41.000. Això vol dir que van venir un 22% més del que es preveia inicialment. La xifra del 2015 també era superior a l'any anterior, uns 10.000 més segons càlculs de l'Ajuntament.

No hi ha estudis que quantifiquin l'impacte econòmic d'aquests esdeveniments i, segons Congost, és una "assignatura pendent". Mentrestant, però, tenen clar que aquest és un sector estratègic per "desestacionalitzar" el turisme a la zona i poder dinamitzar l'economia fora dels períodes de vacances. Segons la regidora de Turisme, l'arribada d'esportistes és una bona oportunitat per donar a conèixer també el patrimoni natural i cultural de la ciutat i que "allarguin la seva estada juntament amb els seus acompanyants".

Per la seva banda, el triatleta Marcel Zamora ha definit Banyoles com "el paradís" per aquest esport i ha afirmat que no és casualitat que les seleccions russes i de Nova Zelanda vinguin a la capital del Pla de l'Estany fer les seves estades podent anar a altres punts del món.

Durant el 2015, Banyoles va obtenir el segell de Vila Europea de l'Esport 2015, atorgat per l'Associació de les Capitals Europees de l'Esport (ACES) i també és seu del Centre d'Estudis Olímpics de la UdG. L'any 2003, Banyoles va convertir-se en el primer destí certificat en Turisme Esportiu per l'Agència Catalana de Turisme. La capital del Pla de l'Estany també va ser subseu olímpica als Jocs de Barcelona 1992.