Reediten el llibre de Xavier Monsalvatje i Joaquim Pla sobre la Girona de principis del segle XX

‘Terra de gestes i de beutat. Girona’ és el 37è volum de la col·lecció ‘Josep Pla’ de la Diputació de Girona

La col·lecció ‘Josep Pla’ de la Diputació de Girona ha reeditat el llibre del 1917 realitzat per Xavier Monsaltvatje i Joaquim Pla. Es tracta d’una obra on els autors fan un retrat de la Girona de començaments del segle XX des d’un punt de vista literari, històric i social. La nova edició s’ha fet sota la direcció de la vicepresidenta de l'Institut d'Estudis Catalans i directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de la UdG, Mariàngela Vilallonga, que ha normalitzat el llibre seguint els criteris filològics actuals però respectant també l’estil i les paraules que van utilitzar els autors i que són típiques d’aquella època. A part, s’ha fet una edició facsímil de la primera edició del llibre, un estudi introductori i un índex toponomàstic.

‘Terra de gestes i de beutat. Girona’ és un retrat de la Girona de principis del segle XX des d’un punt de vista literari, històric i social. Al mateix temps és una guia literària, pictòrica i que recull la visió d’uns intel·lectuals que van donar a conèixer la ciutat i de totes aquelles persones que l’han immortalitzat amb els seus pinzells i escriptura. Es van fer dues edicions seguides d’aquesta publicació. La primera, l’any 1917 i la segona el 1918.

El llibre està dividit en cinc parts: ‘Els monuments’, ‘Les glòries’, ‘La beutat’, ‘Girona en la pintura’ i, la darrera, ‘Girona en la literatura’ que conté una selecció de proses de deu autors. A més, el volum també conté il·lustracions de pintors com Francesc Gimeno, Mela Munter o Cels Lagar i una antologia amb descripcions de diversos indrets de la capital gironina de la mà d’Eugeni d’Ors, Prudenci Bertrana, Joaquim Ruyra o Josep Carner. La presentació de la reedició s’ha fet al Museu d’Art de Girona aquest dissabte i ha comptat amb l’assistència del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, la directora del Museu d’Art de Girona, Carme Clusellas, el director de la col·lecció ‘Josep Pla’ i la catedràtica de llatí de la UdG i encarregada de la nova edició del volum, Mariàngela Vilallonga.