Els propietaris de l'antic hotel Selvamar de Lloret es comprometen a pagar els sous endarrerits

Els treballadors es mostren “recelosos”

Ara fa un mes, la plantilla de l’hotel Marina Sand de Lloret de Mar (Selva) va decidir que no tornarien a treballar si no cobraven tots els sous endarrerits que els devien. Els propietaris de l’hotel volien que els treballadors comencessin la temporada a mitjans del mes de març, concretament aquest dissabte 19.

Durant mesos, els treballadors han portat a terme mobilitzacions, manifestacions i s’han reunit amb representants, advocats i gestors de l’empresa propietària de l’hotel, una cadena que té altres establiments, per demanar que els paguessin tots els salaris endarrerits. Finalment, la plantilla espera poder tancar aviat aquest capítol polèmic després que aquesta passada setmana els propietaris es van comprometre per escrit a pagar els sous de desembre, la liquidació i els pagaments extra – uns deutes que pugen fins a més de 30.000 euros- abans del proper dimecres 23 de març. Posteriorment, els mesos de gener i febrer els farien efectius abans del 15 d’abril. Els propietaris van acordar-ho després de reunir-se amb els representants dels treballadors, els sindicats i amb la intermediació d’Inspecció de Treball.

Fins ara, l’empresa ja ha anat eixugant un deute de més de 170.000 euros que tenia amb els treballadors a qui els devia els salaris de quatre mesos. A més, aquests darreres dies també ha pagat els 1.511 euros de les despeses que van tenir que fer front més d’una vintena d’empleats que, en voler anar a cobrar el sou, van trobar-se que el xec que els havien donat no tenia fons.

“Els treballadors no se’n refien perquè fa temps que esperen aquests salaris i l’empresa ha promès moltes coses que després no ha complert”, ha explicat el secretari general del sindicat intercomarcal de CCOO a les comarques gironines, Josep Maria Montalban. Una idea que també comenta el president del comitè d’empresa, José Luis Sánchez, qui ha avançat que la companyia s’ha compromès a enviar les cartes de subrogació individualitzades.

El principal problema que enfronta ara la plantilla és la manca de fermesa o decisió pel que fa a la reobertura de l’hotel. “Ens van dir que començaríem a principis de març, després el dia 19 de març, posteriorment per Setmana Santa i ara ens diuen que haurà de ser a mitjans del mes d’abril”, ha comentat Sánchez. Una “incertesa” que afecta els treballadors. “Deien que tenien llits ja reservats a partir del 19 així que no entenem què han fet o si els han derivat a altres hotels de la cadena. Ens preocupa i hi ha gent que no sap si agafar altres contractes temporals”, ha explicat Sánchez. Segons comenten des de CCOO, els propietaris han explicat que han de fer reformes a l’hotel i, fins que no estiguin finalitzades, no podran arrencar la temporada.

“Si l’empresa no compleix, tenim clar que caldrà emprendre noves accions amb el suport d’altres plantilles d’hotels de la mateixa cadena que es troben en situacions similars”, ha avançat Montalban. Des de CCOO subratllen que la precarització i l’explotació és molt present dins del sector de l’hostaleria i dels hotels a les comarques gironines, sobretot a Lloret de Mar.
En aquest sentit, des del sindicat han explicat que els 60 treballadors de l’hotel Hipocrates de Sant Feliu de Guíxols fa mesos que esperen també rebre els sous del mes de setembre i del final de la temporada d’estiu de l’any passat. “Fa tres anys que els passa el mateix, no paguen els últims sous de la temporada fins que comencen la nova, es van encadenant els deutes”, ha comentat Montalban.