El recurs al TC no frena Medinyà, que aprova el pressupost i les ordenances

El següent pas és la creació de la bandera i l'escut del municipi

La placa d'Ajuntament de Medinyà llueix des de divendres a la façana de l'edifici que fa les funcions de consistori. Els operaris de la brigada la van penjar el mateix dia que el Consell de Ministres va decidir presentar un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la llei del Parlament que ha permès la segregació de Medinyà. Aquest municipi de poc més de 800 habitants va ser independent fins el 1972, quan un consistori franquista va decidir que s'havia d'annexionar al poble veí de Sant Julià de Ramis en contra de la postura de la majoria.

La llei aprovada pel parlament al juny va permetre iniciar el procés cap a la independència de Medinyà, una reivindicació històrica al poble. Al gener, ja es va constituir la comissió gestora que farà les funcions d'equip de govern fins que els veïns puguin votar els seus regidors a les eleccions del 2019. El primer ple ordinari es va celebrar el 15 de febrer (han decidit fer-ne un cada dos mesos) i el d'aquest vespre ha estat el primer extraordinari.

La sessió estava convocada des del divendres, justament moments abans de saber que el Consell de Ministres portava la llei del Parlament al TC, perquè considera que contradiu la Llei de Bases de Règim Local, que estableix que els nous municipis hauran de tenir, com a mínim, 5.000 habitants. El recurs, però, no suposa la suspensió cautelar de la llei aprovada a Catalunya i, per tant, Medinyà ha seguit fent passos endavant per consolidar-se com a municipi.

Un d'aquests passos importants era el ple extraordinari d'aquest vespre, que ha permès aprovar les ordenances fiscals, el pressupost (de 713.659 euros) i també elements simbòlics com demanar a la Generalitat assessorament per crear la bandera i l'escut del poble, sempre tenint en compte les normatives heràldiques i els elements històrics del municipi. "Són instruments claus per tirar endavant, sense això no podem funcionar com a municipi", ha manifestat la presidenta de la comissió gestora, Montse Garcia.

"Seguim endavant i fent feina"

Només de començar el ple, Garcia ha explicat a la vintena de veïns que han anat a la sala de plens que pensaven seguir treballant. "Ens diuen que el Tribunal Constitucional pot trigar dos anys a resoldre el recurs, com que la llei no està suspesa nosaltres seguirem treballant", ha manifestat. Garcia reconeix que al poble hi ha molta gent que durant anys ha treballat molt per arribar fins a "aquest moment històric" i que seguiran ferm en consolidar-se totalment com a municipi independent. Entre d'altres coses, el ple també ha aprovat la creació d'una plaça de secretari-interventor.

El consistori ja disposa d'un NIF per emetre factures però, per exemple, Hisenda els ha denegat poder tenir un codi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per poder comptabilitzar qüestions bàsiques com el padró, una dada imprescindible a l'hora de fer la recaptació de tributs. El Departament de Governació ja ha presentat un recurs a aquesta decisió, i l'ajuntament ho farà al llarg de la setmana.