Nylstar de Blanes envia a l'atur 175 treballadors durant un màxim de quatre mesos

L'empresa justifica l'ERO perquè necessita canviar la caldera principal

Nylstar de Blanes produeix fil de niló per a la indústria tèxtil i del calçat. Ara fa dues setmanes, la direcció va presentar un ERO temporal que afectava la majoria de la plantilla (actualment, d'uns 260 treballadors). L'expedient preveia enviar a l'atur 175 empleats durant un màxim de quatre mesos.

L'empresa sosté que, durant aquest temps, es veu obligada a paralitzar la producció perquè necessita canviar la caldera principal de vapor que dóna energia a la planta. Les obres han de substituir-la per dues calderes més petites i evitar problemes d'emissions.

Després de dues setmanes de negociacions, direcció i comitè han arribat a un acord que permetrà tirar endavant l'expedient. De fet, la producció a Nylstar ja s'ha aturat. L'ERO es començarà a aplicar aquest dijous i s'allargarà fins al 10 de juliol.

Durant aquest període, l'expedient no afectarà tots els treballadors per igual, sinó que s'aplicarà de forma esgraonada. Aquells qui s'estaran més temps a l'atur (probablement, els quatre mesos) seran el gruix de la secció de filatures. Més endavant, hi haurà una segona tongada d'afectats, també de la mateixa secció, que ara es quedaran a planta per acabar treballs que han quedat pendents. Per últim, l'ERO també afectarà el personal d'administració i oficines.

Complement a la prestació d'atur

El secretari general de la Federació d'Indústria de la UGT a les comarques gironines, Gabriel Tejada, explica que, entre d'altres, l'acord amb la direcció preveu que Nylstar complementi la prestació d'atur que rebran els treballadors mentre estiguin d'ERO. A més, l'empresa també s'ha compromès a no pagar cap hora extraordinària als empleats que vagin a planta ni tampoc a contractar ningú mitjançant ETT.

Aquest ERO arriba, justament, quan la tèxtil de Blanes ja n'està aplicant un altre. En aquest cas, l'expedient es va acordar a finals del 2015, afecta 34 treballadors i té una durada de 2 anys. Aquests empleats, com tampoc la quarantena que estan en contractes de relleu per jubilacions, es veuen afectats per l'ERO de quatre mesos.

Tot i que l'empresa argumenti com a causa principal de l'expedient la substitució de la caldera, fonts sindicals hi veuen problemes econòmics al darrere. Nylstar, l'antiga Safa, havia arribat a tenir fins a 2.500 treballadors durant els anys seixanta i setanta. La firma, però, va començar a arrossegar problemes, que es van traduir en successives reduccions de plantilla fins arribar als 260 treballadors actuals.

Fa uns anys va entrar en concurs de creditors i el 2007 va canviar de mans, quan la va adquirir el grup Praedium. Fa uns dos anys i mig, ja va enviar el 75% de la plantilla a l'atur durant un mes.