Avinyonet de Puigventós tanca la biblioteca i llença el seu fons al contenidor

ERC demana un ple extraordinari perquè l'equip de govern (CDC) doni explicacions

La reconversió de sala on hi havia la biblioteca de Puigventós en un espai de "coworking" per als emprenedors ha obert una polèmica a aquest municipi petit de l'Alt Empordà. Fa uns dies es va saber que els llibres dipositats a la biblioteca van acabar al contenidor blau després que l'equip de govern comprovés que no tenien valor econòmic i perquè en els 15 anys que portava oberta només havien tingut 5 visites. Bona part del fons provenia de particulars, entre ells l'advocat López de Lerma, que estudia denunciar-los pel que considera una "pèrdua irreparable del patrimoni cultural i bibliogràfic del municipi".

Aquest dijous ERC, a l'oposició, ha demanat un ple extraordinari perquè l'equip de govern doni explicacions. L'alcalde reconeix que potser va ser una decisió "precipitada" però manté que com a molt hi havia uns 700 llibres que estaven en mal estat i que no tenien cap valor. L'actual equip de govern (CDC) va decidir reconvertir la sala de la biblioteca en un espai de 'coworking' després de comprovar que els dos intents de dinamització d'aquest espai de lectura, el 2011 i el 2014, no havien tingut èxit. El maig del 2015 es va acordar per unanimitat l'aprovació provisional del projecte sense que hi haguessin al·legacions i el 8 de juliol del 2015 es va aprovar de forma definitiva i per unanimitat l'obertura del servei de 'coworking', segons detalla l'equip de govern en una informació al web municipal.

Quan es va decidir adequar l'espai, l'equip de govern va constatar que els llibres "tenien un escàs valor econòmic", segons els van informar alguns llibreters consultats, i per això es va decidir guardar-los al magatzem municipal i posteriorment "reciclar-los en benefici del poble". Segons l'equip de govern, "els llibres no s'han llençat sinó que s'han reciclat per donar-los una nova utilitat per a la mainada".

Uns 700 llibres i en molt mal estat

L'alcalde, Josep Maria Bartolomé, ha explicat que la idea era vendre el material per donar els diners a Càritas però que com que els van dir que no tenien cap valor van decidir llençar-ho al contenidor blau de l'escola perquè en poguessin obtenir material fungible en funció del pes del material reciclat.

Bartolomé subratlla que es va creure convenient tancar la biblioteca després de veure que en 15 anys només hi havia hagut cinc visites i que es van seguir tots els passos legals per al canvi d'ús, fins i tot amb el suport de l'oposició. Pel que fa als volums, assegura que no hi havia més de 2.000 llibres com s'ha dit a la premsa sinó que eren uns 700 "tirant molt llarg" i que molts d'ells estaven "guixats, trencats i desclassificats". "No hi havia ni un sol llibre de valor", assegura el batlle.

ERC demana un ple extraordinari i nega que hi donessin suport

ERC d'Avinyonet de Puigventós, a l'oposició, denuncia el "desmantellament" de la Biblioteca Municipal Josep Poch i el destí, diuen, de més de 2.000 llibres. La formació nega que hi hagués un acord de ple sobre aquest desmantellament. " Al plenari es va aprovar la ubicació d’un projecte de coworking a la planta superior de l’equipament, compartint l’ espai amb la biblioteca; en cap cas ens podíem imaginar que es prengués aquesta decisió i, a més a més, amb l’agreujant que ha suposat la pèrdua dels llibres", assenyala el portaveu del grup municipal, Lluís Ezquerra. La formació ja ha demanat un ple extraordinari per demanar explicacions a l'alcalde, Josep Maria Bartolomeu, i al seu equip sobre aquest tema.

L'alcalde ha dit que li sembla "perfecta" i recorda que la formació va donar suport l'"eliminació" de la biblioteca i l'obertura de l'espai de "coworking" i que es va aprovar per unanimitat.

Acusacions creuades entre López de Lerma i l'alcalde

Bona part del fons recollit provenia de particulars. És el cas de l'advocat i polític Josep López de Lerma que fa uns dies denunciava a la premsa la destrucció dels 546 llibres que va donar a la biblioteca municipal perquè Avinyonet és el seu poble d'adopció. En ell expressava el seu enuig i ho titllava de "pèrdua irreparable del patrimoni cultural i bibliogràfic del poble" alhora que qüestionava la legalitat del canvi d'ús, ja que es passa d'oferir un servei públic per un altre de nou "al servei dels empresaris privats i els seus negocis". L'advocat ja ha dit que estudia demandar l'Ajuntament per danys.

L'alcalde, per la seva banda, ha lamentat la "mala fe" de l'advocat per totes aquestes acusacions i assegura que també el portaran als tribunals per haver-lo "insultat" a ell i a la pimer tinent d'alcalde a través dels mitjans.

Segons Bartolomé, quinze dies abans que comencés la polèmica va visitar la casa de l'advocat per demanar-li disculpes. "La caixa de llibres, no els 540 llibres que diu que hi havia, es va enviar per error juntament amb la resta de material de la biblioteca quan es va desmuntar la sala", detalla el batlle. I afegeix, "personalment vaig donar la cara i li vaig demanar disculpes, oferint-li el valor que cregués que tenia el material perquè l'alcalde li pagaria de la seva butxaca".

L'alcalde també ha fet autocrítica i afirma que el tema fa dies que "no el deixa dormir". Subratlla que no hi ha hagut mala fe "ni cap voluntat de ferir la sensibilitat de ningú" i admet que potser es va prendre una decisió "de forma precipitada". Ara bé, també defensa que si els llibres haguessin acabat en un magatzem municipal llavors sí que haurien anat a la brossa i sense que la mainada n'hagués pogut treure cap profit.