La vaga atura les classes a les facultats de Lletres, Educació i Dret de la UdG

Més de 500 estudiants es manifesten en contra del decret 3+2 i tallen el trànsit a l'avinguda Jaume I

Els estudiants han tornat a sortir al carrer per protestar contra el model 3+2, que canviarà el sistema universitari escurçant els graus de quatre a tres anys i, en canvi, fent que els màsters durin dos anys. Els estudiants lamenten que això farà que els graus siguin massa genèrics i que, gairebé per força, calgui fer un màster per completar la formació. Les matrícules dels màsters són més cares que les dels graus i, segons critiquen des del SEPC, els preus oscil·len entre 3.000 i 23.000 euros i només el 35% dels màsters són públics.

"Estem aguantant des de fa tres anys pujades de taxes i ara el 3+2 és un nou atac a les classes populars, sortim al carrer per reivindicar la gratuïtat i la qualitat de l'educació", ha manifestat un dels portaveu del sindicat, Santi Lorenzo. Els estudiants ja van organitzar al desembre un referèndum sobre el model 3+2, i el 90% de la comunitat universitària es va pronunciar en contra d'aquesta nova fórmula.

Seguiment desigual

La convocatòria de vaga, que s'ha fet a nivell nacional, ha tingut una incidència diferent segons les facultats. Els estudiants havien pactat amb els professors de Lletres que es faria classe a primera hora però que a dos quarts d'onze s'interromprien per poder assistir als actes convocats pel SEPC. En canvi, no s'ha arribat al mateix pacte a les facultats d'Educació i Psicologia ni tampoc a Dret, on els estudiants han aturat l'activitat i han tancat l'accés als edificis. En el cas de Dret, un grup d'estudiants hi ha passat la nit i ha estat tot el matí fent piquets informatius. En aquests centres, no hi ha hagut classe en tot el dia.

Com és habitual en aquestes protestes, el campus del Barri Vell és el que ha seguit de manera unànime la protesta. En canvi, a Montilivi (a excepció de Dret) la vaga no ha tingut pràcticament incidència. A Medicina, Infermeria i Turisme s'han fet totes les classes i la protesta ha tingut un 30% d'incidència a la resta de centres. "Aquesta és una situació habitual a Montilivi, on trobem una falta d'implicació en la lluita universitària tant de professors com d'estudiants", ha lamentat Lorenzo.

Manifestació pacífica

Els estudiants s'han començat a concentrar a la plaça de Sant Domènec a mig matí. Des del SEPC, han organitzat un seguit de xerrades a les escales de la sala de Graus i a les 12 han iniciat una manifestació que els ha portat pel centre de la ciutat. Més de 500 estudiants universitaris i d'instituts de la ciutat i també dels pobles de l'entorn s'han sumat a la protesta. Els joves han lluït pancartes amb lemes contraris al model 3+2 i han fet sentir la seva veu amb proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme. La marxa ha obligat a aturar el trànsit a l'avinguda Jaume I, on els joves han ocupat la calçada amb la intenció d'arribar fins a les portes de la seu del Govern, al carrer Pompeu Fabra.

Els únics incidents s'han produït quan la manifestació ha passat per davant de la seu de la subdelegació del govern espanyol, on un grup reduït ha enganxat amb cola un cartell a la paret on es podia llegir 'Prou imposicions ni espanyoles ni liberals, no al 3+2'. El mateix han repetit en passar per davant d'una entitat bancària a l'avinguda Jaume I, on també han pintat amb esprai 'Lladres' i han llençat alguns ous.

La manifestació s'ha donat per acabada a les portes de la seu de la Generalitat, on els estudiants han llegit un manifest. Allà, novament, també han deixat la seva empremta a través de cartells que han enganxat als vidres de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà. Un petit grup ha pujat després a peu fins al campus de Montilivi. La policia ha seguit a distància la marxa estudiantil però no ha hagut d'actuar en cap moment.