Rastregen dues milles de costa però no troben el pescador desaparegut a Aigua Xelida

Els bussejadors han baixat a vint metres de profunditat i han resseguit totes les coves i esquerdes del litoral

La millora de l'estat del mar ha donat una treva als equips de recerca i els bussejadors han pogut rastrejar, per primer cop a consciència, dues milles de costa per intentar trobar el pescador desaparegut diumenge a Aigua Xelida de Palafrugell (Baix Empordà).

Els bussejadors del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han baixat a vint metres de profunditat i han resseguit les coves i esquerdes del litoral que s'estén des de la Punta des Bancs (on es van trobar els aparells de pesca del desaparegut) fins a la Punta des Quart. La unitat subaquàtica dels Bombers han centrat la recerca en la costa més al nord d'on va desaparèixer el pescador. Tot i la recerca intensa, a la que també s'hi han afegit helicòpters, no han trobat ni rastre del desaparegut.

Per primer cop des de diumenge, el mar ha donat una treva d'unes hores als bussejadors i han pogut rastrejar a consciència l'entorn de la Punta des Bancs, on el pescador de roca de 43 anys desaparegut fa tres dies. Fins ara, havien pogut fer alguna immersió per el mal temps no havia permès pentinar tota la zona. Aquest dimecres, bussejadors de la Guàrdia Civil i dels Bombers han resseguit la costa i també han baixat a profunditat per intentar localitzar el desaparegut.

És el tercer dia consecutiu de recerca del pescador. A banda dels bussejadors, hi han participat un helicòpter dels Bombers de la Generalitat; els GRAE terrestres, Mossos d'Esquadra i Salvament Marítim, amb un helicòpter Helimer 211 i una embarcació Salvamar.

"Les previsions meteorològiques s'han complert i això ens ha permès, per primera vegada, fera una recerca subaquàtica a tota la zona", ha explicat al cap del GEAS a Girona, Fernando Aguirre. Els bussejadors de la Guàrdia han fet quatre immersions durant l'estona que el mar ho ha permès –entre les 9 i les 12 del matí- a les zones on, segons l'estudi de les corrents, es podia trobar el pescador.

Quatre immersions

"Les recerques han estat on les diferents zones on les probabilitats es feien més efectives", ha detallat Aguirre. Així, primer han pentinat Cala Llarga fins al punt de desaparició on l'helicòpter va localitzar els aparells de pesca del desaparegut. Després, han ampliat la cerca en el sentit dels simuladors de corrents de la marina mercant i han recorregut la badia de la platja d'Aigua Xelida. També han rastrejat les roques que hi ha davant la costa i, finalment, han resseguit els aparells de pesca de la zona per comprovar que el pescador no s'hi hagués quedat enganxat.

Els bussejadors han baixat fins als 20 metres de profunditat i han fet inspecció subaquàtiques de totes les coves i esquerdes del litoral. "Hem fet un recorregut puntual de totes les esquerdes i entrants de tota la badia, però no l'hem trobat", ha concretat Aguirre. Els GRAE subaquàtics han pentinat la zona nord del punt on s'ha fixat la desaparició.

Cap a les 12, però, el vent ha tornat a bufar amb força i ha fet que l'aproximació dels bussejadors a les roques tornés a ser perillosa. Per això, han hagut de deixar de fer recerca. "Tota l'aproximació a la costa era totalment impossible i, a més, els models matemàtics de corrents el situen ja a vint milles d'aquesta posició", ha explicat el cap dels GEAS.

Segons ha detallat Aguirre, hi ha dues opcions possibles relacionades amb la desaparició del pescador. Una és que s'ofegués i, per tant, que encara continués al fons del mar a mercè de les corrents i els obstacles al mar. L'altre possibilitat és que hagués caigut al mar i s'asfixiés en superfície, això faria que el cos surés i anés a la deriva. "Hi ha mitjans nàutics i aeris més al sud per cobrir aquesta opció", ha concretat Fernando Aguirre, que exposa que segons els estudis podria estar a unes 20 milles, entre Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols.

Els GRAE terrestres dels Bombers han continuat baixant per penyasegats i buscant algun rastre del pescador. Aquest dimecres al vespre, quan ja no hi hagi llum del dia, se suspendrà la cerca i els equips d'emergències decidiran si la reprenen dijous.