La CUP de Girona proposa un espai de diàleg amb CiU, PSC i ERC per debatre temes importants de ciutat

El partit reivindica que cal sortir del "bloqueig" que viu la capital

La CUP ha fet pública aquest matí la proposta de crear un espai permanent de diàleg i negociació a quatre bandes: CUP, CiU, PSC i ERC-MES. Segons ha explicat la portaveu, Laia Pèlach, la iniciativa vol donar solució a les dificultats del govern per trobar acords amplis en temes clau de ciutat, i evitar que es perpetuï l'actual situació que qualifiquen "d'enrocament". Segons ha deixat clar Pèlach, no es tracta de potenciar la fórmula de "quatripartit" sinó que és una proposta que no obliga a l'entesa però que sí té la voluntat de facilitar-la.

El partit llença aquesta proposta després de setmanes convulses per a l'ajuntament gironí, amb la sortida de Puigdemont, el polèmic relleu d'Albert Ballesta com a alcalde i les trifulgues polítiques per al seu sou i el nomenament de càrrecs de confiança. "Volem contribuir a superar l'espectacle lamentable que s'ha viscut a l'ajuntament les darreres setmanes", ha assegurat Pèlach.

Segons la proposta de la CUP, hauria de ser l'equip de govern de CiU qui liderés aquest espai de debat i que convoqués trobades amb els diferents regidors un cop al menys com a mínim. La formació considera que aquest espai ha de tractar temes de manera més profunda i a mig termini, a diferència del què passa a les juntes de portaveus on es debaten temes que van al proper plenari. Per exemple, la CUP creu que seria l'espai idoni per parlar de pressupostos, ordenances, ROM, plans especials urbanístics, plans estratègics d'àrees municipals o grans obres i infraestructures, entre d'altres.

Per la seva banda, el regidor Lluc Salellas ha recordat que a principi de mandat la CUP ja va presentar públicament una bateria de propostes amb l'objectiu de buscar l'entesa amb CiU. Unes propostes que, segons Salellas, no s'han desenvolupat en la seva majoria “tot i la bona rebuda inicial per part del govern de Carles Puigdemont".

En aquest espai de debat, la CUP no hi convida ni PPC ni C's, que compten amb tres regidors al plenari. Segons la portaveu del partit, són dues formacions que s'han mostrat contràries al procés sobiranista. "Són partits que no respecten els mínims democràtics pel que fa al dret a decidir del poble català i que s'han dedicat a denunciar judicialment els regidors i regidores que han expressat al ple el seu suport al procés d'independència", ha justificat.

Primera acció, buidatge programàtic

El regidor Lluc Salellas ha apuntat que una primera acció que es podria impulsar des d'aquest espai de diàleg és dur a terme un "buidatge programàtic" per part dels quatre grups integrants, que permeti detectar aquelles mesures que són coincidents i que podrien treballar-se conjuntament. Segons el grup municipal, aquesta primera acció permetrà abordar amb temps suficient projectes importants per la ciutat i facilitar l'entesa que ha de permetre tirar-los endavant "amb el màxim de consens possible".