La nevada permetrà mantenir la temporada d'esquí al Pirineu fins la Setmana Santa

Al migdia, les instal·lacions havien registrat entre uns 20 i 30 centímetres de neu nova

Les estacions d’esquí del Pirineu català, el lleidatà i el gironí, estan esperançades. El temporal d’aquest cap de setmana ja els ha deixat gruixos de neu d’entre 20 i 30 centímetres, unes xifres que veuen amb bons ulls i que, tal i com assenyalen, els permetran millorar la qualitat de la neu i garantir unes bones condicions fins a Setmana Santa. En el cas del Pirineu gironí, Vallter 2000 ha registrat 25 centímetres de neu nova i la Molina ja ha avançat que les noves precipitacions els permetran obrir tot el complex.

Pel que fa a les comarques lleidatanes, Port del Comte i Tuixent-La Vansa han estat les més beneficiades per la neu ja que fins ara no havien pogut obrir amb normalitat. La previsió és que les nevades es reactivin durant aquesta tarda de dissabte i de cara a demà. Pel que fa a les cinc estacions d’esquí gironines, repartides entre les comarques del Ripollès i la Cerdanya, les instal·lacions han rebut fins aquest migdia entre 10 i 25 centímetres de neu nova. Una nevada molt esperada ja que gran part de les instal·lacions no han pogut obrir tot el seu domini esquiable o equipaments per manca de neu. I és que, durant els primers mesos d’hivern, han hagut de fer funcionar els seus canons de neu artificial per poder obrir part de les pistes.

Aquest dissabte, l’estació de Vallter 2000, situada a Setcases, ha estat una de les més afortunades amb 21 centímetres de neu a cotes baixes i 25 centímetres a les zones altes. En aquest cas, la nevada ha arrencat a primera hora del matí, a dos quarts de sis, i s’ha mantingut fins a les deu tot i que aquest migdia ja tornava a nevar. “Ens han explicat que de cara a la tarda poden tornar a reactivar-se les nevades. Esperem que durant el vespre i nit rebem uns 20 o 30 centímetres més”, ha explicat el director de l’estació, Enric Serra. No obstant això, Serra no ha pogut amagar que esperaven que la nevada d’aquesta passada nit de divendres a dissabte fos més important.

No obstant això estan satisfets. La pertorbació ha afectat al nombre d’esquiadors que s’han acostat fins a l’estació. “Hem tingut una afluència de gent limitada ja que estaven una mica espantats pel que podria passar però aquesta neu ens fa pensar que tindrem una temporada millor que la que hem registrat fins ara i encarem amb ganes la Setmana Santa”, ha afirmat Serra.
Pel que a l’estació de la Molina, les instal·lacions han registrat uns 15 centímetres de neu nova i al migdia encara continuava nevant-hi amb força. “Això ens permetrà obrir el 100% del domini esquiable properament perquè fins ara, amb la manca de neu que teníem, només havíem pogut obrir el 50%”, ha detallat la responsable de comunicació i premsa, Marta Viver. Des de l’estació assenyalen que les previsions meteorològiques preveuen una reactivació de les nevades aquesta nit i que podrien caure uns 30 centímetres més a la zona. Aquest dissabte al matí, a causa de la borrasca, els esquiadors que han volgut gaudir de la neu en aquesta estació han hagut de posar les cadenes per accedir-hi.

D’altra banda, l’estació de Masella ha rebut més de 20 centímetres de neu nova a les cotes altes i dotze a les baixes. Aquí el temporal ha arribat a primera hora del matí i a hores d’ara a les zones més altes començava a bufar el vent. “La veritat és que s’ha espantat als esquiadors perquè els pronòstics eren pitjors del que ha succeït; només esperem que caigui més neu i així puguem tenir gruixos importants per Setmana Santa i així tenir una bona qualitat de neu”, ha comentat la directora comercial de l’estació, Maite Martí.

Vall de Núria també s’ha despertat emblanquinada amb un pam de neu aquest dissabte. Els equipaments i el cremallera han funcionat sense incidències. Per últim, l’estació d’esquí nòrdic Guils Fontanera va arrencar al temporada ara fa uns mesos amb les primeres nevades però ara fa uns dies va haver de tancar per manca de neu. Aquest dissabte, la direcció ha explicat que encara no ha pogut reobrir portes perquè només ha rebut uns 10 centímetres de neu nova. No obstant això, el circuit de raquetes funciona amb normalitat i esperen poder tornar a rebre esquiadors demà, diumenge.

Port del Comte i Tuixent-La Vansa, les més beneficiades per la neu

La nevada d'aquest dissabte ha estat especialment beneficiosa per a les estacions que aquesta temporada encara no havien pogut obrir amb normalitat. És el cas del Port del Comte, el complex d'esquí alpí del Solsonès que fins ara només tenia disponible poca cosa més que la zona de debutants. El seu director, Albert Estella, ha explicat que s'han acumulat de moment entre 25-30 centímetres i les màquines han treballat durant tot el matí per poder deixar a punt les pistes. Amb aquesta nevada gairebé tota l'àrea esquiable de l'estació estarà oberta, excepte alguna pista negra per a la qual no hi ha prou base. Segons Estella, aquesta temporada "ha costat d'arrencar però al final podrem recuperar-nos una mica i esperem poder estirar fins Setmana Santa amb alguna altra nevada que pugui caure".

En el cas de les estacions d'esquí nòrdic lleidatanes, la de Tuixent-La Vansa era l'única que no havia pogut posar en marxa les instal·lacions, excepte les dues últimes setmanes per a practicar raquetes de neu. Aquest dissabte han caigut entre 25 i 45 centímetres de neu nova i això permetrà que demà diumenge els circuits ja estiguin disponibles, segons ha comentat la portaveu de l'estació Lina Sevillano.

Per a les resta de complexos, els gruixos acumulats gràcies a aquest darrer temporal suposen una garantia per arribar amb bones condicions de neu a Setmana Santa. És el cas de les estacions pallareses d'Espot i Port Ainé, que han sumat entre 20 i 30 centímetres. El seu director, Xavier Bigordà, assegura que "aquesta nevada ens ha permès millorar l'estat de les pistes i arribar amb qualitat a final de temporada".