El SEM millora en l'atenció al pacient crític al Baix Empordà

Són els primers resultats de la posada en marxa del concurs de TSI el 14 de gener

Els primers resultats, un mes després de la posada en marxa del concurs de Transport Sanitari Integrat (TSI) de Catalunya, apunten a una millora del SEM en l’atenció al pacient crític al Baix Empordà.
 
Així, dels 110 incidents greus que s’han produït els primers 30 dies a la comarca, la unitat de Suport Vital Avançat (SVA) de nova creació anomenada Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), en un 19% ha atès al pacient i li ha donat l’alta en el mateix lloc de l’incident (21 casos), evitant el desplaçament i l’ocupació d’una ambulància de SVA i tractant al malalt al lloc de l’incident.
 
Per altra banda, en el 59% dels casos, el metge del VIR ha realitzat l’assistència mèdica al malalt crític, juntament amb l’equip d’una ambulància de SVA d’infermeria (Tècnic en Emergències Sanitàries i infermer) o una unitat de Suport Vital Bàsic (2 TES). Un cop estabilitzat el pacient, l’ambulància ha realitzat el trasllat i el metge i el TES del VIR han quedat operatius per atendre qualsevol altre incident crític que es pogués produir.
 
En el 22% dels casos, el metge del VIR ha realitzat el trasllat dins l’ambulància per tal de monitoritzar l’estat del pacient i administrar medicació en cas necessari.
 
Quan es tracta d’un incident de gravetat, el SEM activa els recursos necessaris per fer front a la patologia del pacient. Així, els tècnics, el infermer i el metge treballen plegats en el lloc de l’incident, sempre que és necessari.
 
El motiu del reforç de les unitats SVA és la millora en l’assistència sanitària al ciutadà, doncs es tracta d’unitats amb alta qualificació del seu personal així com del material d’electromedicina de què es disposa per a l’atenció sanitària del pacient. Al tenir més recursos de SVA es millora la cobertura territorial i es redueixen els temps de resposta inicial de les unitats.
 
Així mateix, les primeres dades d’activitat del SEM al Baix Empordà mostren que el VIR té el nivell de resolució esperada, dóna suport a altres equips quan és necessari i, un cop estabilitzat el pacient, l’equip de professionals resta operatiu per atendre una altre pacient crític, realitzant el trasllat l’ambulància convencional o la unitat amb infermeria, en cas que sigui necessari.
 
El Baix Empordà compta, des del 14 de gener de 2016, amb 10 unitats de Transport Sanitari Urgent, exactament el mateix nombre de vehicles que en l’anterior contracte, ara distribuïts de la següent manera:  1 unitat de Suport Vital Avançat d’infermeria (SVAi) amb seu a Palamós, integrada per un Tècnic en Emergències Sanitàries (TES) i un infermer, 5 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), integrades per dos TES (més 3 SVB de reforç d’estiu), 1 Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), integrat per un metge i un TES, amb seu a la Bisbal. També cal tenir present que la unitat SVAi de Llagostera i la SVB de l’Escala, donen servei habitualment a zones del Baix Empordà, així com l’helicòpter medicalitzat (SVAa), amb seu a Girona.